












Maia Truțulescu- Inner Thoughts
La cea de-a șasea expoziție personală, Maia Truțulescu revine pentru a doua oară într-un muzeu.
A expune într-un spațiu atât de amplu, cu o așa mare semnificație cultural-istorică, un spațiu dedicat exclusiv artiștilor profesioniști și în special al proiectelor atent selectate, înseamnă, pe deoparte, recunoașterea ei ca tânăr artist și pe de alta că arta nu ține cont de barierele timpului.
Vernisată în 26 mai, la Muzeul Banatului Montan din Reșița, expoziția Inner Thoughts a Maiei Truțulescu, a adus cu sine o explozie de culoare și delicate metafore ale personalității interioare a tinerei artiste.
Maia, cu un palmares remarcabil până la această vârstă (12 ani), a propus publicului un dialog extrem de ofertant atât prin colorit cât și prin mesajul lucrărilor mai recente. Pictura sa extrem de matură aduce o exteriorizare a propriilor experimente artistice cât și a nevoii de comunicare nonverbală despre problemele sociale cu care s-a confruntat lumea întreagă în ultima vreme. Gândurile ei interioare păstrează curiozitatea prematurității, a copilăriei sincere dar și a expresiilor artistice de factură modernă. Nu este nici o mirare că Maia are curajul de a povesti prin imagini obiectuale stări și emoții sincere. Ea ne propune o lume interioară complexă, un demers plastic făurit cu răbdare și multă muncă, pentru care și specialiștii în domeniu au spus că este o operă matură demnă de orice galerie contemporană de artă.
Aceste “Selfie-uri” ale ei păstrează ca într-o galerie de simboluri, imaginea unei personalități atipice vârstei dar atât de normale pentru spiritul artistic. Publicul numeros, a remarcat candoarea dripping–urilor ei exuberante precum și casetele-obiecte de artă pline de conținut afectiv și nu în ultimul rând dialogul cromatic al celor două abordări, pe de o parte gamele compuse, extrem de armonice și jucăușe iar pe de alta monocromiile sau tonurile estompate cu accente de clarobscur. Spațiul expoziției a fost perfect pus în armonie, cele două săli fiind complementare, într-o comunicare reciprocă. Maia Truțulescu a reușit încă o dată să impresioneze prin profunzimea lucrărilor ei, a implicării în actul artistic și nu în ultimul rând prin maturitate conceptuală.
Expoziția a fost curatoriată de Conf. univ. dr. Gabriel Kelemen, vicepreședinte UAP Timișoara
„Tânăra Maia Truțulescu este un prilej de maximă bucurie, nu vreau să zic lucruri mari dar este din punctul meu de vedere un miracol. Maia este un talent real și nu contrafăcut. Opera sa de artă este serioasă și e foarte interesantă personalitatea pe care o are, e o personalitate introvertită dar nu sumbră ci veselă și serioasă în a construi o lume paralelă, o lume mai frumoasă, din punctul meu de vedere. Această personalitate introvertită este foarte bună, pentru că marii artiști au o combustie interioară, au un spațiu secret. Însăși numele acestei întâlniri este legat de acest »inner thought.
Foarte interesantă întâlnirea cu portretele și autoportretele Maiei. Sesizezi undeva caroiajul ăsta de fizionomii, chipuri, și acolo vezi alegoriile. Aceste atracții pe care ea le-a arătat ca-ntr-o casetă, ca-ntr-un muzeu – dacă vreți –, ea are alegoriile francezei, excursiilor, are o foarte interesantă chemare spre matematică, poezie, literatură. Un om complex, avem de a face cu un suflet nativ de tip renascentist, – și n-o spun cu emfază, n-o spun ca s-o laud –, o spun pentru că trebuie să decriptăm acest tip de personalitate.
Sunt câteva lucrări care arată cei 2 ani de pandemie, sunt sumbre si este încă o dovadă că artistul este un seismograf al vremurilor în care trăiește. Maia este într-o fază foarte interesantă, pentru că prin ea trec aceste, să spunem, ”convulsii” ale socialului. Sunt distilate de sensibilitate, capacitate de redare, și le vedeți foarte interesant ecranizate.
Foarte interesant este că ea trece de la exuberanța dripping-ului, adică a stropi cu culori, a te juca, a te bălăci haotic, sau poate mai puțin haotic cum o făcea Pollock, sau Romul Nuțiu, sau mulți, mulți alții, și ajunge de la această coagulare cromatică jucăușă, periculoasă, riscantă, la o construcție de sensuri și de emoții. ”
critic de artă, Conf. univ. dr. Gabriel Kelemen
Recent Comments