Sesiuni de discuții, plimbări cu celebrul vapor Pelicanul până la ecluza de la Uivar, aproape de granița cu Serbia, schimb de informații și experiență între reprezentanți ai autorităților, ai mediului academic, ONG-uri, dar și concerte cu artiști locali și din Serbia. Toate reprezintă punctul de plecare al proiectului ”Ecluze pe Bega”, o inițiativă comunitară ce are ca scop principal o mai bună cunoaștere a întregului areal din care face parte râul Bega, cu toate planurile care se disting și se întrepătrund (social, natural, arhitectural) și activarea acestuia, pe axa bazată pe trei puncte focale: Pontonul D’arc Timișoara – Ecluza de la Sânmihaiu Român – Ecluza de la Uivar.

Pe vremuri parte extrem de importantă din viețile oamenilor și a comunităților pe care le străbate, râul Bega așteaptă de o bună bucată de vreme să își recapete importanța de odinioară. Să genereze din nou efervescență, să contribuie la bunăstarea zonei, să ușureze viețile oamenilor și să realizeze conexiuni. Ne propunem ca prin Ecluze pe Bega să încercăm să conștientizăm valoarea patrimoniului hidrografic, dar și importanța ecosistemelor locale de apă și terestre. Ne dorim, de asemenea, să găsim moduri în care comunitățile urbane și rurale de pe traseul râului se pot implica în implementarea unui plan de acțiune concret pentru revitalizarea zonei, bazat pe informații cât mai complete culese de la toți cei interesați și implicați.

Concret, Ecluze pe Bega 2022 înseamnă un start al acestui plan, materializat în două zile de conferințe, workshop-uri și sesiuni de discuții la care vor lua parte profesioniști din domenii precum arhitectură, urbanism, peisagistică, entități din sfera publică (Apele Române, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) și din cea privată (ONG-uri, companii private), cu experiență în intervențiile de protejare a unor situri asemănătoare.

Pe 17 și 18 iunie 2022 punctele focale ale proiectului vor fi Pontonul D arc, vaporul Pelicanul – emblematic pentru Timișoara, model de bune practici în restaurare, dar și ecluzele de la Sânmihaiu Român (recent reabilitată) și de la Uivar (în stare de conservare/degradare). Vom face o călătorie-expediție cu Pelicanul până la ecluza de la Uivar, alături de specialiști din mai multe domenii interconectate, iar în timpul călătoriei vom încerca să identificăm modele de bune practici din alte zone, să identificăm problemele specifice zonei noastre dar și să înțelegem mai bine modul în care se întrepătrund comunitățile locale, cadrul natural și patrimoniul construit. La întoarcere sărbătorim prin muzică, alături de artiști locali și din Serbia.

Programul complet al evenimentului, dar și moduri în care comunitatea poate contribui la scopul proiectului vor fi comunicate prin intermediul paginii de Facebook – www.facebook.com/ecluzepebega și cu sprijinul mass-media.

Ecluze pe Bega e un proiect pentru comunitate, inițiat de comunitate – biroul de arhitectură D Proiect, clubul D arc Timișoara și Fundația DALA. Proiectul e finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul programului #ImpulsÎnComunitate.