Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Galeria Casa Matei, Asociaţia Universitart a UAD Cluj-Napoca şi ASUAD au organizat vineri, 27 mai 2022 Festivitatea de premiere a câştigătorilor competiţiei de proiecte expoziţionale individuale Expo Maraton 2022”. Expozanţii din cadrul competiţiei au fost 20 de tineri artişti, studenţi la nivel licenţă şi masterat ai specializărilor Pictură, Grafică, Foto-video-procesare computerizată a imaginii, Sculptură, Arte textile-Design textil și Modă-Design vestimentar din cadrul UAD Cluj-Napoca: Adrian Buda, Maria Brîneț, Theodor Romilă, Oana Cervinschi, Raluca Pavelescu, Ivan Borisov, Marius Ghita, Teodor Buruiană, Andrei Ioana, Ana Lupu, Darius Iova, Diana Grigorescu, Mihail Șarpe, Andreea Georgiana Măciucă, Larisa Oana Petcuț, Maria Albu, Edith Vinter, George Nechifor, Ionela Purcel și Roxana Csucsak.

În urma voturilor s-au acordat trei premii mari, care constau în călătorii de documentare la Bienala Internaţională de Artă Contemporană de la Veneția: Premiul publicului pe baza numărului total de voturi ale publicului s-a acordat Ralucăi Pavelescu pentru proiectul 30 de secunde; premiul publicului pe baza mediei generale a fost primit de Roxana Csucsak pentru proiectul Memorii; iar premiul juriului i-a fost înmânat lui George Nechifor pentru proiectul În sinea mea. Potrivit tradiției și cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Cluj-Napoca, în cadrul festivităţii de premiere s-au acordat şi 3 premii speciale, financiare, în valoare de 2000 de lei fiecare, și anume: premiul pentru calitatea lucrărilor, care i-a revenit Mariei Brîneț pentru proiectul Lada de zestre, premiul pentru conceptul expoziţional a fost obținut de proiectul Topografia unei amintiri aparținând lui Adrian Buda, premiul pentru aspectul expoziţiei revenindu-i lui Edit Vinter pentru proiectul Declin.

În cadrul ediției cu numărul zece s-au acordat și cinci premii speciale în valoare de câte 500 de lei fiecare, următorilor tineri artiști: Teodor Buruiană pentru proiectul Sensibilitatea tăcerii, Maria Albu pentru proiectul intitulat Punga cu pungi, Marius Ghita cu Acherusia, Oana Cervinschi și Ionela Purcel pentru proiectele Places I’ve lived in, respectiv  I.M.N.T.B.P.I.T.W.

De asemenea, partenerii evenimentului au contribuit în mod esenţial la reuşita evenimentului oferind premii substanţiale în produse sau expoziţii.

Premiul Institutului Francez din Cluj-Napoca – o expoziție personala în galeria La Cave – a fost acordat anul acesta lui Teodor Buruiană. La rândul său, Centrul Cultural German Cluj-Napoca a oferit un premiu lui Ralucăi Pavelescu, constând într-un curs intensiv de limba germană și o selecţie de albume de artă. Institutul Polonez din Bucureşti şi-a premiat artistul preferat – Marius Ghita – cu un pachet de cărţi şi albume de specialitate, precum și cu un set de filme. Galeriile de artă partenere ale Expo Maraton şi-au premiat și ele favoriții, oferindu-le expoziții personale, după cum urmează: Fundația Triade – Adrian Buda pentru Topografia unei amintiri (expoziție personală în cadrul Galeriei Jecza Timișoara); MATCA artspace – Mihail Șarpe, Arhetipuri (expoziție personală în cadrul MATCA artspace); Fundaţia Transylvania Trust – Ioana Andrei, #CelTex (expoziție personală la Castelul Banffy din Bonțida); Galeria Sector 1  București – Raluca Pavelescu (30 de secunde), Maria Brineț (Lada de zestre), Darius Iova (Frame Picture of a Bad Memory) și Mihail Șarpe (Arhetipuri) (expoziție de grup  în cadrul Galeriei Sector 1 București, în 2023, curatoriată de Cristina Bută, director artistic al Galeriei Sector 1 și Norbert Filep); în premieră, Galeria Laborna din București a acordat un premiu – expoziție personală – Ralucăi Pavelescu pentru proiectul 30 de secunde; tot în premieră, Galeria Viewing Room și-a ales câștigătorii în persoana tinerilor artiști Oana Cervinschi și Ivan Borisov, tânăra pictoriță obținând o rezidență artistică în cadrul galeriei, în timp ce sculptorului din Bulgaria i s-a oferit posibilitatea organizării unei expoziții personale în spațiile galeriei Viewing Room. Un alt partener care s-a alăturat, în premieră, colaboratorilor Expo Maraton, a fost și Wjite Cuib care a oferit două premii, constând în expoziții personale, lui George Nechifor și Ralucăi Pavelescu. O expoziție personală în cadrul Galeriei clujene Quadro a obținut și tânărul Darius Iova pentru proiectul  Frame Picture of a Bad Memory.

Realizarea manifestării nu ar fi fost posibilă fără sprijinul oferit de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Domeniile Averești și Cofetăria Petrișor și fără susținere din partea tuturor partenerilor mentionaţi mai sus, precum şi parteneriatului cu ASUAD și Asociația Universitart.

De asemenea, dorim să mulţumim pe această cale tuturor celor care au ajutat la buna desfăşurare şi la mediatizarea evenimentului, în special Asociaţiei Studenţilor Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, ASUAD, care au fost alături de Galeria Casa Matei, precum şi partenerilor media www.modernism.ro și Propagarta.

Suportul media de care am beneficiat şi în acest an ne-a conferit un număr considerabil de vizitatori la cele 16 evenimente expoziţionale organizate în 8 zile pe parcursul lunii mai, “Expo Maraton 2022” dovedindu-se încă o dată a fi un eveniment de succes cu un pregnant impact asupra publicului larg.

Vă mulţumim pentru că ați fost alături  de noi în aceste zile promovând şi susţinând tinerii artiștii din cadrul UAD.

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și a Consiliului Local

Sponsori: Domeniile Averești, Cofetăria Petrișor

Parteneri media: Modernism.ro, Propagarta