30 mai – 14 iunie 2022

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași – Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, Forumul Inventatorilor Români și Uniunea Artiștilor Plastici din România filiala Iași au plăcerea de a vă invita la expoziția de arte vizuale EUROINVENT 2022.

Expoziția este deschisă în perioada 30 mai – 14 iunie 2022 la Galeria Universitas a Universității  Naționale de Arte „George Enescu” Iași

Vernisajul: 30 mai 2022, ora 16.00

Coordonatori proiect/ Curatorii expoziției:

Cercetător științific dr. Mirela Ștefănescu – Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași

Conf. univ. dr. Cristian Ungureanu – Prorector, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași

Cu acest prilej va fi publicat albumul expoziției, realizat de lector univ. dr. Silviu Buraga.

Parteneri media: Revista Timpul și modernism.ro

Artiști participanți:

Valentin Bădărău, Gabriela Benescu, Zamfira Bîrzu, Bianca Boroș, Cornelia Brustureanu, Silviu Buraga, Cezarina Caloian, Radu Carnariu, George Cernat, Dan Covătaru, Adrian Crîșmaru, Loredana Gașpar, Bogdan Gavrilean, Alexandra Ghioc, Florin Grigoraș, Miruna Hașegan, Cristina Hîrțescu,, Raluca Loghin, Modesta Lupașcu, Ecaterina Mărghidan, Bogdan Maximovici, Cristian Neagoe, Ana Maria Negară, Sorin Otînjac, Ioana Palamar, Andrei Alexandru Pantea, Florin Pînzariu, Monica Pop, Tiberiu Pop, Ioan Pricop, Sorin Purcaru, Camelia Sadovei, Valentin Sava, Atena-Elena Simionescu, Cătălin Soreanu, Adrian Stoleriu, Cristina Stratulat, Elena Șoltuz, Mircea Ștefănescu, Mihai Tarași, Constantin Tofan, Cristian Ungureanu, Mădălina Vieriu, Tiberiu Vlad.

„Integrată de mai bine de un deceniu Festivalului European al Creativității, European Exhibition of Creativity and Innovation – EUROINVENT,  expoziția de arte vizuale a cadrelor didactice de la Facultatea de Arte Vizuale și Design – eveniment artistic de notorietate pe scena culturală ieșeană – proiectează pe simezele galeriei Universitas a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași o pledoarie estetică explozivă, o conexiune dintre frumos și emoționant, o juxtapunere a ideilor, a sensibilităților, a misterului și a contrastelor lumii în care trăim.

Puternic marcată de evenimentele actuale (crizele sanitare, umanitare, sociale și economice provocate de pandemie și de război) societatea reacționează în spiritul umanității și solidarității, iar discursul estetic se înscrie în aceeași dimensiune a valorilor spirituale, educaționale, relaționale și sociale.

Definită de frumusețea pluralității exprimărilor plastice, fiind deschisă tuturor specializărilor artelor vizuale, expoziția este sintonizată cu actualele tendințe ale artei vizuale românești, reflectând dimenisunile unui dialog expresiv și vibrant. 

Publicarea primului album al expoziției de arte vizuale EUROINVENT 2022 constituie o inițiativă valoroasă pentru comunitatea artistică din spațiul cultural ieșean și nu numai, reprezentând, pe de altă parte, un important instrument prin care studenții/tinerii artişti pot cunoaşte și înțelege demersul susținut al cadrelor didactice pentru valorificarea creației artistice și cercetării științifice și pentru asigurarea unui proces educațional artistic de calitate.

Interacțiunea dintre comunitățile academice ale Universității Naționale de Arte „George Enescu” și Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, prin Forumul Inventatorilor Români, reprezintă ingredientul de bază al unui eveniment expozițional încărcat de substanță, valoare și frumusețe”. – Cercetător științific dr. Mirela Ștefănescu – Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. 

„Dialogul, deja tradițional, pe marginea posibilităților nelimitate și interconectate de manifestarea Creativității, stabilit între Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, alături de celelalte universități istorice din Iași, a demarat în 2009, odată cu inaugurarea primei ediții a evenimentului internațional „EUROINVENT”, o creație a Universității Tehnice din Iași care ne racordează plenar la harta mondială a creativității academice. Demersul „EUROINVENT” a fost inițiat de Profesorul chimist Ion Sandu, fiind apoi continuat și amplificat, în mod strălucit, de către Profesorul Andrei Victor Sandu, catalizatorul charismatic al actualei expansiuni internaționale a evenimentului.

Integrarea artiștilor vizuali – profesori ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” și membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România filiala Iași – în această platformă internațională dedicată creativității, ne onorează și reflectă acțiunea profund revoluționară și unificatoare pe care o exercită spiritul definitoriu al epocii actuale. Istoria ne demonstrează, însă, că dinamica actuală a dialogului inter-, multi- și transdisciplinar –  dedicate inventivității și creativității în sensul extins al sintagmei – nu este un fenomen inedit, ci doar o redefinire a condiției trans-istorice a spiritului inovator care explică apariția și devenirea civilizației umane” – Conf. univ. dr. Cristian Ungureanu, Prorector la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.