Tabăra de pictură de la „Pensiunea Doi Căpitani” din Crișan a ajuns la a cincea ediție. Șase pictori români consacrați, coordonați de Marius Tița, se reunesc în perioada 15-22 mai pentru a crea lucrări inspirate din peisajul Deltei Dunării.

Ammar Alnahhas este originar din Siria, are studii de sculptură la Damasc, s-a stabilit în România, unde trăiește, creează și expune. „Majoritatea simbolurilor din tablourile mele sunt inspirate din sate și istoria lor: peștele reprezintă sensul vieții, iar păsările poartă mesaje.” spune Ammar Alnahhas.

Ștefan Pelmuș este unul dintre cei mai apreciați pictori contemporani, creația sa fiind recunoscută prin profunda originalitate și exprimarea intensă cu simboluri și construcții personale. A avut expoziții personale în galerii și muzee din Romania, Franța, Germania, Israel, Canada, Austria, Chile și Brazilia.

Lucia Juncu este originară din Basarabia, studiază pictura de la 11 ani prin școli de artă din Estonia și Moldova, s-a stabilit la București de 15 ani și predă cu mare pasiune pictura la Centrul Cultural de artă din Pitești. Face frecvent plain-air și portrete, mai ales de copii. Iubește în mod egal acuarela și uleiul.

Marinela Măntescu este absolventă a Academiei de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, secţia de pictură a profesorilor Corneliu Baba şi Marius Cilievici. Este unul dintre cei mai importanți pictori contemporani români, cu participări la peste 150 de expoziţii personale şi de grup.

Simona Pascale este atrasă puternic de exprimarea non-figurativă și se regăsește în construcții picturale care lasă privitorului loc pentru a imagina povești întregi în fața unei singure pânze. În arsenalul artistei sunt multă sensibilitate, o bună știință a cromatologiei și abilitatea de a armoniza contraste și structuri.

Mugur Popa este arhitect, artist vizual și urban sketcher (iar în timpul liber – dansator de tango argentinian), pornește de la schița în aer liber și ajunge la pictura în culori de ametist sau acrilic pe pânză. „Sper ca arta mea să aducă celor care o privesc tot atâta bucurie cât îmi dă mie în procesul de creație.” spune Mugur Popa.

„Am inițiat acest proiect în 2015, pentru a promova artiști importanți ai momentului, folosind condițiile generoase oferite de „Pensiunea Doi Căpitani” și peisajul Deltei. Încă de la început mi-am propus ca subiectul să ajungă pe marile simeze și în expozițiile personale ale participanților.”  spune curatorul taberei, Marius Tița, critic de artă.

Tabăra se află la a cincea ediție, iar printre artiștii prezenți la edițiile anterioare se află: Sanda Buțiu, Gheorghe Coman, Cela Neamțu, Costin Neamțu, Mihai Șerbănescu, Carmen Văideanu, Ecaterina Bălănescu, Aurelian Broască, Florin Ghergu, Alina Manole, Adrian Podoleanu, Claudiu Presecan, Stela Filip, Galina Vieru, George Păunescu, Nahum Sternberg, Sergiu Moise, Rareş Kerekes, Radu Goia, Eugenia Botezatu, Cătălin C. Botezatu, Laura Nistorescu Seniuc, Niță Manolescu.

„Pensiunea Doi Căpitani” se află în mijlocul Deltei Dunării, în Crișan, la o oră de Tulcea și la 30 de minute de Sulina.

Pensiunea cuprinde două unități de cazare, cu 16 suite și camere duble, două piscine, două restaurante, două vinoteci cu temperatură constantă de 16 grade și o selecție impecabilă de vinuri românești.

Cu un design minimalist în culori naturale și proprii Deltei Dunării, Doi Căpitani este una dintre cele mai frumoase surprize din deltă; este genul de loc unde vrei să revii și de a cărui mâncare ți se face dor imediat după ce ai plecat.

(Fotografii de Florin Floreanu și Marius Tița)