Mihail Șarpe (sculptură, MA, an I) – Arhetipuri / Andreea Georgiana Măciucă (pictură, MA, an II) – Dendromorf / Larisa Oana Petcuț (arte textile – design textil, MA, an II) – Labels, a difference in perception

Galeria Casa Matei găzduiește joi, 19 mai 2022 cu începere de la ora 19 vernisajul altor trei expoziții din cadrul celei de a zecea ediții a competiției “EXPO MARATON 2022”, proiect cultural realizat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și a Consiliului Local. Mihail Șarpe, Andreea Georgiana Măciucă și Larisa Oana Petcuț vor fi prezenți cu lucrări pe simezele galeriei, într-o confruntare deschisă, de asemenea, publicului, care este așteptat să voteze proiectul preferat.

Proiectul Arhetipuri, semnat Mihail Șarpe, propune o serie de lucrări ce exprimă o continuă căutare a formelor simple, primitiv-arhaice, prin modelarea și construcția lor plastică care îmbină fragilitatea liniilor, tensiunea, echilibrul, curba, stabilitatea, gravitația și levitația. Ideea de bază este metaforizarea obiectului creat în convenție cu arhetipul semiotic. Prin intermediul amprentei vizuale artistul urmărește transformarea structurilor tridimensionale în configurații contemplative, într-o paralelă cu timpul și spațiul prezent.

Andreea Georgiana Măciucă, creatoarea proiectului Dendromorf, își caracterizează astfel lucrările “Studiul științific, psihologic și simbolic al elementelor vegetale a luat forma unor reprezentări la granița dintre reproducere și reinterpretare a unor plante reale. Simbolismul purtat de acestea ne îndeamnă la o contemplare asupra fragilității, efemerității, paradoxului, dar și asupra sensibilității”.

Colecția LABELS, semnată de Larisa Oana Petcuț, s-a născut din dorința de a contribui la conturarea unui discurs diferit asupra percepției corpului feminin prin intermediul designului textil. În acest sens, tânăra artistă a conceput ținute vestimentare care nu urmează întocmai silueta umană și ies din convențiile sociale. Exercițiile de forme și structuri textile atipice au rezultat în piese masive, sculpturale și ușor androgine, ce nu respectă împărțirea tipică pe genuri. Colecția vrea să transmită mesajul că feminitatea nu trebuie să fie mereu echivalentă cu delicatețea sau cu formele sinuoase, ci mai degrabă aceasta poate primi orice definiție îi este acordată de către o persoană, aducând controlul asupra identității și reprezentării în mână purtătorului.

Galeria Casa Matei vă așteaptă să participați la evenimentele lunii mai și să decideți câștigătorul marelui premiu.

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și a Consiliului Local

Sponsori: Domeniile Averești, Cofetăria Petrițor

Parteneri media: Modernism.ro, Propagarta