Ovidiu Toader: Afterimage of Hope @ Atelier 35

Vernisaj: joi, 19 mai, 18 – 21 h

Locație: Atelier 35, Strada Șelari 13, București

În momentele în care condițiile prezentului devin tot mai apăsătoare, în care distanța dintre actualitate și potențialitate este tot mai accentuată, iau amploare proiecțiile imaginare fie în forma reveriilor, fie în cea a scenariilor distopice. Ce au în comun cele două tipuri de narațiuni care se distanțează de un aici și un acum este disconfortul produs de ceea ce este și temerea pentru ceea ce poate fi. Schimbări ale locului nostru în lume sau metamorfozări ale condițiilor actuale capătă nuanțe ideale sau distopice. La baza lor, însă, stă un impuls pentru atingerea unei lumi mai bune, care operează o deschidere în cadrul prezentului către multiple viitoruri posibile guvernate de principii diferite.

Ovidiu proiectează o lume nouă, rece. Plantele cu forme stranii iau în posesie spațiul, reconfigurând atmosfera cu o energie și un ritm proprii. Din această lume, omul lipsește. Doar referințele la fragmente ale corpului uman și reflexiile sale îi construiesc o prezență ambiguă si instabilă. Mișcările plantelor articulează un traseu care conduce către floarea vieții, pentru a contribui prin sursele proprii de energie, la topirea gheții, și la activarea florii. În absența omului, lumea nouă își țese strategii de supraviețuire și de continuitate. Astfel, frisoanele unei lumi noi și reci, care poate dura sau se poate dizolva, se transformă în imagini de după ale speranței.

Ovidiu Toader (1991 Brașov, Romania) este interesat de explorarea memoriei individuale și colective, apelând la forme diverse de rememorare a unor experiențe personale sau istorice. În practica sa artistică utilizează metoda asamblajului, pentru a juxtapune obiecte găsite, colecționate, reciclate din spațiul în care locuiește, din casa din copilărie sau din atelierul său.

 

Sponsori: PlexiLED, SNUG Design, Sfera Plastic Design

Mulțumiri: Andreea Vlăduț, Ionuț Ștefan, Moiseanu Mircea Alexandru, Mihai Roiu, Cristian Godeanu, Vlad Mihăilescu