Muzeul Național de Artă al României vă invită joi, 12 mai 2022, în Sufrageria Regală la lansarea volumului „Risipitorul de talent: Ilie Cristoloveanu, pictor și filolog în România și SUA”, editura Paideia, Bucureşti, 2022.
Semnat de Mona Momescu și Eduard Andrei, volumul aduce în atenția specialiștilor în istoria artei, a filologilor, dar și a publicului interesat de memoria culturală a emigrației române în SUA, figura lui Ilie Cristoloveanu (1893, Turnu-Măgurele – 1964, New York) – pictor, profesor de limba română și filologie romanică la Columbia University, New York și autor al unui monumental manual (The Romanian Language) și al unui dicționar etimologic, astăzi dispărut.

Autorii oferă cititorilor, în premieră, integrala operei de pictor și filolog a lui Ilie Cristoloveanu, proiectate pe fundalul flamboaiant al diplomației românești și americane din epocă, presărat cu dezamăgiri, crize, dar și clipe sublime, în „cel mai frumos oraș din lume”, cum numea New Yorkul el însuși. Volumul prezintă și cele 165 de lucrări de pictură în ulei și 14 de grafică, donate, împreună cu o consistentă arhivă documentară, de văduva artistului, soprana Olga Cristoloveanu, Muzeului Național de Artă al României în 1977.

Mona Momescu (n.1968) este doctor în filologie română, cu o teză despre canon literar și identitate românească (perioada 1880-1916), susținută la Universitatea din București. Licențiată a Facultății de Litere a Universității din București (1990), în filologie română și engleză, a desfășurat o carieră didactică la Universitatea Ovidius din Constanța, din 1990.  În perioadele 2003-2008 și 2010-2020 a fost lector de limba și cultura română la Catedra „N. Iorga” de la Columbia University, New York, SUA, în cadrul programului co-administrat de Institutul Limbii Române și Columbia University. Este autoarea volumului Canon, identitate, complexe (Editura Universității din București, 2008), co-autor și editor, cu Sorin Adam Matei, al volumului Idolii forului (Corint, 2010). A publicat studii de identitate culturală românească, teoria studiilor românești, în reviste academice de specialitate. În 2019 a fost distinsă cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ”, pentru activitatea de promovare a limbii și culturii române în SUA. În prezent este lector la Facultatea de Litere a Universității Ovidius din Constanța.

Eduard Andrei (n.1971) este doctor în istoria artei, cu o teză despre arhitectura şi pictura bisericilor ortodoxe dobrogene de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului XX, susţinută la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti (2011). A obţinut licenţa în pictură la aceeaşi universitate (1997) şi un master în „Sciences et Techniques des Arts” la Institut Supérieur des Beaux-Arts din Tunis (2004). Este autorul volumelor Costin Petrescu la New York, 1919-1920 (Paideia, 2019) și Dimitrie Grigoraș. Ordinea clasică a privirii (Paideia, 2021), co-autor al Dicționarului pictorilor din România. Secolul al XIX-lea (Oscar Print, 2020) – distins cu Premiul „George Oprescu” al Fundaţiei Culturale „Magazin Istoric” – și al volumelor publicate de Asociația UMA Ed România, Patrimoniu cultural revizitat. Simpozionul de ceramică Medgidia 1971-1977 (2019) și Simpozionul de Ceramică Monumentală „Costel Badea” (2018). A publicat articole de specialitate în revistele Studii şi Cercetări de Istoria Artei, Revue Roumaine d’Histoire de l’Art, NY Arts Magazine, Antichităţi-România ş.a. În anii 2014-2018 a fost coordonator de programe la Institutul Cultural Român de la New York. În prezent este cercetător ştiințific la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române, șef al departamentului „Arte vizuale și arhitectură – perioada modernă”.