Asociația Pro ECO-TUR București împreună cu Fundația Gopo doresc să transforme anul viitor într-o aniversare specială, cu ocazia împlinirii, pe 1 mai 2023, a o sută de ani de la nașterea marelui artist cineast român care a fost Ion Popescu-Gopo.

Pregătirile încep din timp, iar primul element al acestei construcții a fost achiziția domeniului centenarulgopo.ro, la sfârșitul lunii aprilie a.c. Acesta va deveni operațional în următoarele zile. Până atunci, se poate comunica pentru sugestii ori colaborări cu echipa în formare la adresa [email protected].

Prima manifestare confirmată, din cadrul centenarului, este realizarea, în București, a unei expozitii de afișe originale ale peliculelor marelui regizor. Vor fi afișe realizate și tipărite în Romănia, dar și în Cuba, Cehoslovacia, Germania, Spania, fosta Iugoslavie, sau fosta Uniune Sovietică. Vernisajul va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie, 2022, când se comemorează trecerea spre cele veșnice a marelui artist.

În afară de capitală, organizatorii intenționează să prezinte retrospectiva în cât mai multe orașe din țară, dar și din străinătate.

ONG-urile implicate speră într-o colaborare eficientă cu autoritățile locale și centrale românești, dar și în ajutorul mediului privat, prin sponsorizări, donații ori voluntariat – pentru că…Pasiunea schimbă tot!

Ion Popescu-Gopo s-a născut pe 1 mai 1923 în București. A fost creatorul a nenumărate filme de desen animat în care personajul principal era „omulețul lui Gopo”, o creație proprie care l-a făcut celebru și i-a câștigat premii naționale și internaționale. Cel mai important este primul trofeu românesc „Palme d’Or” la Festivalul de la Cannes, în 1957, pentru filmul de scurt metraj Scurtă istorie.

S-a stins din viață la București, pe 29 noiembrie 1989.

În memoria sa au fost create Premiile Gopo, care recompensează anual cele mai importante realizări cinematografice naționale din anul precedent.