Filmul COMPENSATION deschide sezonul 3 al cineclubului F-SIDES, pe 4 mai

Cum îi privim pe ceilalți? Este întrebarea la care răspund cele 6 filme din selecție și cei 6 artiști invitați anul acesta în cadrul F-SIDES, primul cineclub românesc dedicat filmelor făcute de femei

Miercuri, pe 4 mai, la Cinema Elvira Popescu, de la 20.30, F-SIDES deschide cel de-al 3-lea sezon de proiecții cu filmul Compensation (1999), regizat de Zeinabu Irene Davis, un film ingenios și revelator dedicat culturii surzilor, ce ne pune în față realitatea unei comunități pe care o cunoaștem prea puțin. Evenimentul de deschidere al noului sezon va găzdui, de asemenea, lucrarea artistului român Dimitrie Luca Gora, realizată ca răspuns la subiectul filmului.

Cum îi privim pe ceilalți? Anul acesta, proiectul F-SIDES, primul cineclub românesc dedicat filmelor făcute de femei, își invită spectatorii să reflecte la o temă ce pare simplă, dar este miezul celor mai arzătoare probleme ale actualității noastre. Politicile Privirii / The Othering Gaze, tema acestui sezon, ne va face să ne gândim la cum ne uităm la ceilalți, ce prejudecăți avem față de comunitățile pe care nu le cunoaștem, și cum ne ascundem de noi înșine.

Începând din luna mai și până în octombrie, spectatorii din București și Cluj sunt invitați la proiecțiile lunare F-SIDES pe tema politicilor privirii, la Cinema Elvira Popescu și la noul restaurat Cinema Arta. Cu ocazia acestui nou sezon, F-SIDES inaugurează în premieră programul de dialog între cinema și alte arte ”Honey, I got you a seat”, coordonat de curatoarea Cristina Vasilescu, care invită 6 artiști contemporani să răspundă filmelor din selecție printr-o lucrare originală, ce va putea fi văzută de spectatori înaintea fiecărei proiecții din București și într-o expoziție care va marca sfârșitul sezonului.  Proiectul dorește să provoace un proces de dialog și reflexie între universul cinematic și limbajul vizual artistic.

Într-un context social din ce în ce mai polarizant, unde certitudinile cu care operăm sunt adânc înrădăcinate, F-SIDES crede că este important să analizăm cum ne construim poziția față de celălalt, cum stigmatizăm sau cum ne regăsim în diferență, și cum putem face loc pentru mai multe perspective. Prin programul anului acesta F-SIDES propune o cercetare a acestor spații și priviri alternative care pot forma baza unor inegalități dar și ale unor curiozități și regăsiri, invitând publicul să își deconstruiască felul în care se uită la lume, să observe ce fel de linii de demarcare trasează între oameni, și cum își poate antrena ochiul ca să vadă mai mult.

Miercuri, pe 4 mai, cu ocazia proiecției filmului Compensation (1999), F-SIDES va expune la Cinema Elvira Popescu lucrarea-răspuns a artistului Dimitrie Luca Gora, prima din cadrul proiectului ”Honey, I Got You A Seat”.

Ingenios formal și discursiv, lungmetrajul Compensation (1999) al lui Zeinabu irene Davis (membră a colectivului de cineaști L.A. Rebellion) este un film independent dedicat culturii surzilor care reușește, prin modul de adaptare a limbajului mimico-gestual la gramatica cinematografică, nu doar să comunice experiența subiectivă a comunității, ci și să interogheze efectele pe care le-au avut asupra ei evoluțiile tehnologice din cinema.

Inspirat de poezia cu același nume scrisă de Paul Laurence Dunbar și de temele iubirii și ale morții pe care aceasta le abordează, Compensation prezintă în paralel două povești de dragoste similare, desfășurate la începutul, respectiv la sfârșitul secolului al XX-lea, între o femeie surdă și un bărbat auzitor. Apelând la codurile filmului mut pentru a aduce laolaltă categorii de public de obicei izolate unele de altele, filmul lui Davis se dovedește a fi revelator în ceea ce privește formarea și transmiterea memoriei și a identității culturale.

Biletele pentru prima proiecție din cadrul F-SIDES sunt disponibile aici:

Bucuresti, 4 mai, Cinema Elvira Popescu, 20.30 – https://eventbook.ro/music/bilete-f-sides-compensation-bucuresti

Cluj, 22 mai, Cinema Arta, 18.00  – https://eventbook.ro/film/bilete-f-sides-compensation-cluj

F-SIDES este primul cineclub românesc dedicat exclusiv filmelor făcute de femei și modurilor alternative de a privi și reprezenta feminități în cinematografie și societate.  Înființat în 2020, programul are la activ peste 20 de proiecții și evenimente cu publicul larg în cinematografe și locații alternative din București și alte orașe din țară, proiecții online, discuții cu experți în studii de gen și activiști pentru drepturile femeilor, materiale online cu studii aprofundate despre subiectele abordate.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Proiect cultural co-finanțat de Ambasada Olandei prin Human Rights Fund.

Sponsori:, Avon

Parteneri: Institutul Francez, Cinema Arta, Glitch, Accept