Sâmbătă, 30 aprilie, la Centrul Multicultural, începând cu ora 18.00, va avea loc vernisajul expoziției The Moon Glows the Same a lui Roland Pangrati, curatoriată de dr. Cristina Simion. Expoziția se află sub patronajul Ambasadei Japoniei în România și este inclusă în seria de evenimente prin care se celebrează 100 de ani de relații diplomatice între Japonia și România.

Proiectul expoziției oglindește preocupările artistului în explorarea legăturii dintre oameni și natură, dintre corpuri și Pământ, precum și cercetările acestuia, influențate de filosofia și arta Orientului Îndepărtat, legate de reprezentări ale naturii, invitând vizitatorul să pătrundă într-o lume multi-senzorială și sinestezică.

Titlul expoziției este inspirat de un haiku al poetului japonez Basho: „The Moon glows the same./ It is the drifting cloud forms/ (that) make it seem to change.‟ („Luna luminează la fel./ Doar formele norilor trecători/ Creează impresia schimbării.‟)

Picturile monumentale, dar și cele de mici dimensiuni, ale lui Pangrati sunt o imagine clară, deși simbolică, a Pământului lipsit de viață, supraviețuind oricărei exploatări sau schimbări determinate de om. Lumea creată de el nu este o alegorie a unei planete în care omul este absent, ci metafora puterii vindecătoare a naturii și a nevoii omenirii de a-și regândi relația cu Universul.

Viziunea artistică a lui Pangrati, dezvoltată și rotunjită de-a lungul timpului și pentru care a primit numeroase premii și aprecieri, în special în Orientul Îndepărtat (Japonia, Coreea), ilustrează alegoria unei lumi eliberate de presiuni și de limitările inerente unei societăți dirijate de tehnologie. Stilul său, la granița dintre figurativ și abstract, influențat de viziunile integratoare orientale asupra lumii și de tehnicile acestora, poate fi văzut și ca o punte între două moduri de viață și valori societale foarte diferite.

Picturile sunt realizate în acril, aur, argint și cupru pe hartie, montate pe panouri de lemn stratificat, grafica este executata cu pigmenți minerali naturali și gofun pe hârtie japoneză washi, pe panouri de lemn stratificat.

În cadrul vernisajului, vor vorbi Roland Pangrati și compozitorul Eugen Dan Drăgoi, care va prezenta un performance artistic pornind de la cele 7 teme muzicale pe care le-a compus special pentru lucrările cuprinse în seria ReSonance.  

Intrarea este liberă. Expoziția poate fi vizitată până pe data de 27 mai 2022.