AUGUSTIN RĂZVAN RADU

Through the looking glass

Galeria DANA din Iași vă invită la deschiderea expoziției ”Through the looking glass”  semnată de artistul Augustin Răzvan Radu. Vernisajul expoziției va avea loc în data de 3 mai începând cu orele 18:00. 

„Îndepârtându-se de o romanțată interpretare a trecutului și a prezentului deopotrivă, într-o primă fază, creația lui Augustin Răzvan Radu chestionează din interior percepția asupra rămășițelor realității spațiul post-comunist, așa cum au rămas întipărite pe retină într-o primă serie, CS 1.9.89. Minuțioasa analiză a elementelor arhitecturale, rezultate în timp ale unui tip de viziune brutală și omogenizantă asupra habitatului uman, actuale umbre ale unui sistem opresiv ce se preling în spațiu, este dublată și întărită de surprinderea cicatricilor lăsate de gloanțe. În fapt, localizarea geografică sau temporală e doar un mijloc de a surprinde, prin tăcere, vocile din interior și țesutul exterior, mărci ale memoriei ce împiedică uitarea, a căror realism are puterea de a reactiva conștiința colectivă și care, pentru cei a căror existență se rezumă la înțelegerea mijlocită virtual asupra istoriei, pare a fi o distopie, parte a unui un joc video.

…Arhivarea impresiilor asupra spațiului cu o aparentă detașare continuă în seria intitulată Mirrors. Extrase documentare, ce amintesc de jurnalele lui On Kawara sau de documentarea unui timp perceput de minte a lui Roman Opalka, fragmentele serialiste de arhitecturi atemporale și aspațiale devin oglinzi ale unei stări personale.

Seria Sleep ar putea, la o primă vedere, să inducă asocieri cu dorința de repaus specifică literaturii romantice ori să asocieze motivul somnului cu regenerarea. Totuși, personajele lui Augustin Răzvan Radu par a fi suspendate între două lumi, unde granița dintre somn ca ecran pe care se derulează proiecțiile subconștientului și cea dintre trecerea totală, prin părăsirea corpului, într-o altă dimensiune, sunt egal posibile. Trimiterea la Goya și somnul rațiunii ce naște monștrii sau la Marlene Dumas și linia subțire dintre prezență -corp, absență- spirit, fac din acest demers unul vizual-psihologic.” (Maria Bilașevschi, critic de artă)

Augustin Răzvan Radu a absolvit în anul 2014 Facultatea de Arte Plastice, specializarea Pictură, din cadrul Universității Naționale de Arte din București, iar în 2016, a absolvit masteratul în Arte Plastice, din cadrul aceleiași Universități. Creația sa se află la confluența memoriei afective individuale cu cea colectivă, a unei realități personale și spectrale care se transferă continuu în plasticitate. Lucrările lui Augustin se găsesc în colecții publice și private din România, Austria și China.

Expoziția va fi deschisă în perioada 3 mai – 3 iunie 2022.

Curatori: Smaranda Bostan și Maria Bilașevschi.