Expoziție video dedicată personalităților rome, timp de o lună, la metrou

Proiectul cultural este realizat de Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher, în parteneriat cu Art Safari și Metrorex

  • Metroul bucureștean va găzdui în următoarele 30 de zile o expoziție în centrul căreia vor sta 11 personalități rome din diferite domenii de activitate, printre care Charlie Chaplin, Johnny Răducanu, Ion Voicu. 
  • Scurte video-uri cu pastile informaționale dedicate acestora și creației lor vor rula pe ecranele din stațiile de metrou de pe toate magistralele, cu scopul de a crește gradul de acces și participarea etnicilor romi și neromi la viața culturală, cât și promovarea în societatea românească a culturii romilor; 
  • Expoziția este organizată pentru a marca Ziua Internațională a Romilor, sărbătorită în fiecare an la nivel mondial pe 8 aprilie, de către CNCR, în parteneriat cu Art Safari și Metrorex. 

Expoziția a fost inaugurată pe 12 aprilie, în prezența lui Mihai Neacșu, directorul CNCR, Dragoș Rusu, coordonator CNCR, și Alexandra Marin, Project Manager Art Safari, la stația de metrou Unirii 1.

„Romii au o nevoie primordială de o elită responsabilă și asumată, din punct de vedere etnic. Cele 11 personalități incluse în acest proiect sunt doar o parte dintre ambasadorii care inspiră și duc mai departe bagajul cultural al romilor. Suntem bucuroși să îi scoatem în fiecare zi, timp de o lună, în calea oamenilor care călătoresc cu metroul. O invitație din partea artei la toleranță, progres și gândire liberă”, declară Mihai Neacșu, Director al Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher. 

„Arta și cultura au șansa de a schimba mentalități și de a contribui la crearea unei societății mai bune, eliberate de stereotipuri. Avem nenumărate exemple în acest sens la nivel mondial. Ne bucurăm să fim parte din acest proiect prin care facem cunoscută cultura romă și creația unor personalități deosebite călătorilor care merg cu metroul. Vă invităm ca în următoarea lună să ridicați privirea spre ecranele din metrou și să ieșiți puțin din rutina zilnică a călătoriei pentru a descoperi frumusețea acestei culturi”, declară Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.

„Suntem onorați să fim gazda evenimentelor marca Art Safari, o colaborare pe care Metrorex o prețuiește și de pe urma căreia cel mai câștigat este călătorul cu metroul. Datorită proiectelor culturale pe care Metrorex le desfășoară în ultima perioadă,  călătorii noștri nu intră doar într-un mijloc de locomoție, ci pășesc într-o lume plină de culoare, simț artistic și frumos. Și cu ocazia acestui proiect, metroul devine susținătorul culturii, al educației și al dialogului între oameni”, declară Mariana MICLĂUȘ, director general Metrorex.

Proiectul cultural constă în expunerea timp de 30 de zile a 11 materiale video cu o durată de 25 de secunde pe televizoarele din stațiile de metrou, dedicate unor personalități rome din diferite domenii de activitate, printre care pictură, sculptură, muzică, film etc. Pe lista personalităților incluse în expoziție se află: Alina Șerban, Zita Moldovan, Delia Grigore, Moca Rudy, Mihaela Drăgan, Vasile Burtea, Ion Voicu, Eugen Raportoru, Nicolae Gheorghe, Charlie Chaplin și Johnny Răducanu.

Expoziția își propune să promoveze personalitățile rome și creațiile moderne realizate de către aceștia, pentru a schimba mentalități, a reduce stereotipuri în societatea românească în ansamblul ei și dezvoltarea dialogului intercultural.

CNCR oferă programe  şi  servicii  culturale  pentru satisfacerea  nevoilor  culturale  comunitare,  în  scopul  creşterii  gradului  de  acces  şi  de  participare  a cetăţenilor  de  etnie  romă  la  viaţa  culturală, prin  activități  ce  susțin  conservarea,  dezvoltarea  și promovarea în societatea românească a culturii și istoriei minorității romilor, motiv pentru care sunt necesare organizarea unor activități  în  cadrul  cărora  să  fie  promovate  atât  elementele  culturale  tradiționale  cât  și  creații moderne realizate de artiști romi, activități ce urmăresc realizarea unei schimbări de mentalitate și de dezvoltare a  dialogului intercultural.

Art Safari este un eveniment cultural unic în România ca structură, concept și amploare, care a înregistrat 231.000 de vizitatori în cele 8 ediții de până acum. Alături de expoziţiile curatoriate, organizate în București sau în străinătate, Art Safari promovează conținut educațional pentru toate vârstele, găzduind inclusiv ateliere de artă pentru copii și tururi ghidate pentru copii și adolescenţi. Art Safari se află sub patronajul Ministerului Culturii, Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Muzeul Municipiului București. Mai multe detalii: www.artsafari.ro.