Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara  lansează apelul de finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Timișoara a proiectelor care constituie programul cultural prioritar Timișoara 2023 | Boarding Station.  Apelul, în valoare de 11.500.000 de lei, reprezintă mecanismul de finanțare pentru anul 2022, din bugetul local al Municipiului Timișoara, a proiectelor din Programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” actualizat.

Aplicațiile pot fi depuse începând de astăzi, printr-un proces continuu (depunere, verificarea conformității administrative și a eligibilității, evaluare și selecție, contestații, decizii de finanțare, contractare) până în data de 18 mai. Evaluarea și selecția va fi făcută de către cei 7 membrii ai Echipei Curatoriale, formată din 3 curatori și 4 experți, selectată în urma unui apel internațional în luna noiembrie anul trecut.

Scopul acestei sesiuni de finanțare este de activare a “gazdelor” din Programul Cultural Actualizat și a “partenerilor” acestora, pentru a implementa un program cultural inovator pentru anul 2023, de dimensiuni internaționale.  Ne dorim ca aceste finanțări, în anul premergător exercitării titlului, să garanteze succesul programului cultural pus la încercare de criza pandemică care a afectat întreaga lume în ultimii ani.

“Este important ca titlul de Capitală Europeană a Culturii să extindă dimensiunea europeană a orașului, să încurajeze și să implice participarea sporită a timișorenilor în activitățile culturale ale orașului. Anul 2023 trebuie să fie o pârghie solidă către scena culturală internațională, iar programele culturale gândite de către sutele de operatori culturali să fie un punct de reper, dar cu potențial de dezvoltare în viitor “, a spus Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Pasul următor spre Timișoara 2023 este lansarea unor apeluri de finanțare la nivel național și internațional pentru proiecte culturale care să extindă și să consolideze Programul Cultural Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii Actualizat. Toate informațiile legate de următoarele sesiuni de finanțare vor fi făcute publice la scurt timp după adaptarea cadrului legislativ prin modificarea Ordonanței 51/1998 și a Ordonanței 42/2019.