Dimény András. „Prezență solubilă / Oldódó Jelenlét / Dissolving Presence”

Locul desfășurării: Muzeul de Artă Brașov, B-dul. Eroilor 21

Perioada: 17.03 – 01.05.2022

Vernisaj: 17.03.2022, ora 14.00

Program de vizitare: marți – duminică, 9.00 – 17.00 (10.00 – 18.00 începând cu 1 aprilie)

Curator: Sînziana Dumitrescu

Invitat special la vernisaj: dr. Ágnes Ziegler, istoric de artă

Muzeul de Artă Brașov, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Brașov, vă invită joi, 17 martie 2022, ora 14.00, la vernisajul expoziției temporare a artistului Dimény András: „Prezență solubilă / Oldódó Jelenlét / Dissolving Presence”, care va avea loc la sediul muzeului din B-dul. Eroilor nr. 21. Invitat special la eveniment este dr. Ágnes Ziegler, istoric de artă.

Expoziția, curatoriată de Sînziana Dumitrescu, muzeograf, este un eseu plastic în jurul unor teme filosofice universale. Prezența solubilă este o reinterpretare a întrebării „Ce este omul?” și urmărește cum se raportează acesta la lumea înconjurătoare. Se urmărește concentrarea și disoluția valorilor spirituale în acțiunile noastre de zi cu zi. Prin arta sa, Dimény András introduce elemente simbolice și metaforice ce trimit la ideea filmului „Călăuza” de Tarkovsky și la scrierile unor mari gânditori precum Franz Kafka și Constantin Noica. Lucrările sunt realizate într-o varietate de tehnici: instalație, pictură, colaj, elementele naturale relaționând cu elemente sintetice.

Dimény András (n. 1968) este un artist brașovean cu studii de pictură la Facultatea de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Și-a dedicat viața artei, iar în prezent este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Brașov și profesor la Liceul Vocațional de Arte Plastice „Hans Mattis-Tetsch” Brașov. A avut 7 expoziții personale și a participat la zeci de expoziții de grup și tabere de creație.

Accesul la eveniment și vizitarea expoziției se va face fără prezentarea Certificatului Verde Covid, iar purtarea măștii de protecție rămâne la nivel de recomandare. Intrarea la vernisaj va fi gratuită.