CONSTANTIN FLONDOR

Remember

11 martie – 15 mai 2022

Galeria Jecza, Calea Martirilor, 51–52, Timișoara

www.jeczagallery.com 

Galeria Jecza dedică prima expoziție din anul 2022 artistului Constantin Flondor cu ocazia aniversării a 85 de ani. Expoziția REMEMBER include lucrări realizate de artist în ultimii ani, alături de o serie de lucrări istorice datând de la sfârșitul anilor 1960, 1970 și începutul anilor 1980. 

Personalitate centrală a scenei artistice timișorene, recunoscut internațional prin activitatea sa în cadrul grupărilor artistice 111, Sigma1 și Prolog pe care le co-fondează, dar și prin programul educațional artistic experimental pe care îl dezvoltă, alături de colegii săi, la Liceul de Arte din Timișoara în perioada anilor 1970, Constantin Flondor reușește să aducă în prim-plan un tip de practică artistică contemplativă și imersivă ce se bazează pe o continuă cercetare și analiză a raporturilor vizibile și invizibile dintre organicitate și geometrie, dintre legitățile tainice ale naturii și cele matematice ale științei.

Expoziția de față are în centrul său un demers de revizitare a propriei creații inițiat de artist în urmă cu doi ani. Flondor revine și de această dată asupra unor serii de lucrări datând din anii 1960 și 1970 pe care le plasează fie comparativ alături de creațiile ultimilor ani, fie le reconstituie sub forma unor noi lucrări, oferindu-le o nouă grilă de interpretare. Acest arc în timp pe care îl creionează REMEMBER oferă privitorului șansa de a urmări evoluția unor teme specifice artei sale (de la cercetarea raporturilor dintre lumină și umbră la cea a percepțiilor subiective născute de jocul formelor concav-convex modelate în materia făinii; de la observarea ritmurilor vii, baroce, ale structurilor naturale la cea a geometriei fulgului de nea), dar și trecerile extrem de fine, dar importante, dinspre fotografie către pictură.


Lucrările artistului au fost găzduite recent de Muzeul de Artă din Craiova (2020–2021), Galeria Diehl (2018) și Muzeul de Arta Modernă Fundația Ludwig Viena (2017 – până în prezent).


Credem cu tărie că arta are imensa putere de a inspira binele în oameni. Suntem solidari cu cei aflați în cele mai grele momente astăzi în Ucraina! Datorită situației curente, am decis să amânăm sărbătorirea expoziției printr-un vernisaj. Pentru a putea vedea expoziția sau pentru a avea un tur ghidat, vă încurajăm să vă înregistrați la: https://calendly.com/jeczagallery

Facebook event:  https://www.facebook.com/events/499420521582152/

Instagram: https://www.instagram.com/jecza_gallery/ 


Photo credits:
Constantin Flondor
Brânca Maicii Domnului, diptic – 2022
130 x 360 cm  carbune, ulei pe  panza
 
Constantin Flondor
Remember I. Lumina din Padurea Mediaș – 2022
130 x 180 cm, ulei, acrilic, cărbune pe pânză
 
Constantin Flondor
Remember IILumina din Padurea Mediaș – 2022
130 x 180 cm, ulei, acrilic, cărbune pe pânză