Marți, 1 martie 2022, începând cu orele 18.00, a avut loc vernisajul expoziției “Vibrații ” a artistei Maria Cioată, curator Pavel Șușară la Muzeul de Arta Modernă și Contemporană Pavel Șușară.
Participarea s-a făcut în limita locurilor disponibile, respectându-se restricțiile in vigoare, iar evenimentul a fost transmis live pe Facebook.
Despre Vibrații, cu Maria Cioată
Prin expoziția Vibrații, dar și prin întreaga ei creație, Maria Cioată face vizibil și, totodată, comentează în priză directă chiar începutul indeterminabil și misterios al Universului, în cele mai profunde, mai impalpabile și mai greu de imaginat ipostaze ale lui, așa cum este descris el în nu mai puțin misterioasa teorie a corzilor. Suntem în plină demonstrație că teoria este adevărată, cel puțin în logica profundă a imaginarului, pentru că artista chiar asta face: construiește realități, forme și existențe palpabile tocmai din aceste stringuri, din asemenea corzi imateriale și fără masă.
Privite cu atenție, corzile, fâșiile, franjurii Mariei Cioată sunt energii în plină vibrație – și acestea chiar vibrează cu adevărat chiar dacă nu sunt atinse și stimulate- , vibrează prin succesiun e, prin ritmurile pe care le creează dispunerea lor, prin incidența luminii și prin inserția lor în spațiu. Iar din nucleele acestor imponderabile vibrațiile încep să apară, pe nesimțite, elementele materiale, încep să apară structurile și formele, încep să apară expresiile și primele semne de necontestat ale unor noi existențe.
Dacă e să privim, așadar, aceste lucrări în mod teoretic și de la distanță, dar și în morfologia și în expresia lor directă, Maria Cioată se așează într-un moment de fondare a vizualului, de alcătuire a lumii, de constituire a existenței, iar acest proces pornește tocmai de la un nivel al imponderabilelor, de la realitatea implapabilă a spiritului, și nu de la materie, în general, sau de la materiale, în particular.
Dacă trecem apoi în partea cealaltă, la partea concretă a materialelor și a tehnicilor, trecem, de fapt, într-un alt tip de halucinație, dar și într-un alt tip de imposibilitate, dacă-i putem spune așa, pentru că artista tocmai cu asta se ocupă: lucrează cu imposibilități. Ea duce aceeași energie, aceeași particulă aproape lipsită de masă, până la un asemenea nivel de aglutinare, până la o asemenea densitate de semne și de mesaje, încât încep să se nască, din ele însele, un fel de colonii, de forme mult mai complexe, mai spectaculoase și mai greu de imaginat decât acelea ale unor recife de corali. Din astfel de nuclee aproape invizibile, din goluri, din transparențe și din energia pură a gândului, prind a se manifesta structuri, forme și lucruri, iar lumea capătă corp și devine realitate efectivă. Aceste nuclee, mutând puțin discuția dinspre fizică înspre lumea organică, sunt echivalentele coacervatelor, sunt primele agregări din Oceanul primordial, din care, mai apoi, derivă totul. Inclusiv arta, în infinitele ei forme de manifestare.
Pavel Șușară
Maria Cioată este câștigătoarea premiului MAMCO Pavel Șușară din cadrul Bienalei Albastre 2021.
Foto Lucian Muntean
Galerie foto cu lucrările expuse.
Recent Comments