Comunicat de presă

„REFUGIU FERICIT. PEISAJ IMAGINAR”

 Expoziție de acuarelă, seară de poezie și concert de jazz

Perioada expoziției: 26 februarie – 1 aprilie, 2022

Vernisaj: 26 februarie, 2022, ora18.00

Curator: Nicole Jutka

Galeria Nicole Jutka are plăcerea să vă invite la un nou eveniment cultural, care va reuni trei genuri de expresie artistică deosebite: acuarela, poezia și muzica de jazz, avându-i ca autori pe Lucian Muntean – pictor, Octav Lica – poet și muzicienii: Jan Stoian, Bogdan Stoian, Elena Morariu, Camelia Stoian.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 26 februarie, de la ora 18.00, la un cocktail într-un ambient lejer, nonconformist, galeria având un caracter cozy, la adresa din Str. Luterana, nr. 5, Bloc verde, Ap.39, Sector 1, București.

În deschidere, Octav Lica, poet stabilit la București, va recita câteva din poemele sale acompaniat de muzica. Apoi, Lucian Muntean, artist vizual, va prezenta noua serie de acuarele, care vor rămâne expuse în galerie până în 1aprilie, 2022. Surpriza serii va fi un concert de jazz susținut de minunații muzicieni: Jan Stoian, Bogdan Stoian, Camelia Stoian și Elena Morariu.

Toți cei interesați să participle, inclusiv reprezentanții mass-media, sunt rugați să confirme în timp util prin e-mail la adresa: [email protected], numărul permis de persoane fiind limitat (din motive ce țin de spațiu, dar și de pandemie).

Despre expozție:

“În timpul pandemiei Lucian Muntean se refugiază cu sensibilitate sublimă în acuarelă creînd peisaje imaginare, într-o călătorie de la figurativ până la abstract, de la alb negru la culoare. Calea aceasta plină de zel creativ își arată un parcurs subtil al contemplării sale de la imagini care există în realitate la unele imaginare. Experimentează cu tehnici greu de realizat și descoperă noi modalități de expresie. Poate că este ca o repetare a istoriei artei, de la realism spre abstract, pe care artistul a experimentat-o în acest interval de doi ani. Lucrările lui Lucian mișcă cu intensitate privitorul, ele scot la iveală o mâna incredibil de sensibilă, ne deslușesc putere de creație vorbindu-ne încet, făcându-ne să auzim șoaptele vântului, cântările sale spre o lume liberă fericită, la care aspiram noi toți”. Nicole Jutka, curator.

LUCIAN MUNTEAN – artist visual

Lucian Muntean – născut în 1974 la Sighișoara, stabilit în București. Este absolvent al Facultății de Geologie – UBB Cluj. Din 1997 s-a dedicat fotojurnalismului, lucrînd la importante ziare naționale, reviste și agenții foto; este membru fondator la Modernism.ro. Ca artist vizual se exprimă în special prin pictură. Are numeroase participări la expoziții personale și de grup, la simpozioane și bienale de artă contemporană din țară și străinătate. Lucrările din această expoziție sunt pictate în periada pandemiei. Acest demers artistic realmente a funcționat ca un fel de terapie, devenind un refugiu prin intermediul acestor peisaje imaginare. Acuarela este probabil cea mai veche tehnică de pictură începută din preistorie, elaborată apoi în antichitate de egipteni și desăvârșită de chinezi. Acuarela rămâne o tehnică dificilă, care implică o muncă constantă și o concentrare deosebită. Aparent spontană, acuarela nu îți dă șansa să mai poți corecta ceva, astfel că necesită o mare doză de siguranță și de cunoaștere în detaliu a hârtiei, pigmenților și a tipurilor de pensule. În cazul fericit de reușită, acuarela este totuși elaborată, având simplitate și transparență. Cu numai câteva tușe și pete pe hărtie are capacitatea să transmită emoție, să te transpună într-o altă lume.

“În anii 1994-1995 am fost angajat la ARTFIL, fabrica de porțelan din Sighișoara, unde am lucrat ca pictor ceramist. Acolo am avut ocazia să experimentez tehnici de pictură minimalistă și am devenit pasionat de arta asiatică. Ulterior am revenit la acest gen în pictura în acuarelă.

Lucrările prezentate în această expoziție sunt recente, pictate în acuarelă, cu cărbune lichid și cu tuș solid japonez, pe hârtie profesională de acuarelă Lanaquarelle din bumbac 100%, de 300g/m. O parte din lucrări surprind peisaje marine, cu țărmuri pustii și cu întinderi de ape spre un orizont cețos, mohorât, cu atmosferă de furtună. Cromatica elaborată, dar și texturile evidențiază aceste aspect. În cealaltă serie cu peisaje de iarnă se remarcă o abordare monocromă, în care am folosit în special nuanțe de gri și negru, fiind o provocare în a reda atmosfera de iarnă. Pădurea troienită de zăpadă, chiciura de pe ciulini, trestiile în zăpadă sau ramurile de salcie în ceața deasă, toate sunt de fapt niște peisaje imaginare. În realitate le-am văzut mai demult, în ierni geroase și cu zăpezi de altă dată, nu ca cea din prezent. Am încercat să redau aerul înghețat cu fulgii spulberați de viscol sau fragilitatea unor plante prinse în zăpadă, acele momente dintre zi și noapte, efemere de altfel și acea stare de solitudine.

E o iarnă stranie, cu ceață și vreme apăsătoare…, precum vremurile pe care le trăim… Dar se va schimba, vor veni și altele mai bune!” Lucian Muntean

OCTAV LICA – scriitor

Născut în anul 1956 în București, Octav Lica a debutat editorial în anul 2019 cu volumul de versuri “Călător în Timp” la editura Hoffman, în 2020 volumul de versuri “Lupta cu Timpul” la editura Betta, volumul de proză “Taxiul Amintirilor” la editura Ghepardul, în anul 2021.

A fost publicat în mai multe antologii ale editurii Betta, Cervantes, Ecreator, Convorbiri Literar-Artistice, Apollon, reviste precum: Arena Literară, Rotonda Valahă, Independența Română, Flacăra lui Adrian Păunescu, Cervantes, Ecreator. Octav Lica este redactor șef-adjunt la Convorbiri Literar-Artistice, revistă editată sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Romania și membru al Societății Scriitorilor Români.

La finele anului 2020 a fost recompensat cu premiul Lucia-Silvia Podeanu pentru poezie, premiul Gheorghe Onea pentru proză, din partea Societății Scriitorilor Români, Diplomă de Merit la concursul de proză Nicolae Velea, organizat de editura Betta 2020 și Mențiune la ediția 2021 a aceluiași concurs.

JEAN STOIAN – muzician (Jazz)

1990- 2004 colaborare cu Johnny Răducanu, Laptaria lui Enache

1990-2020 Colaborări cu: Dan Mandrila, Marius Popp, Mircea Tiberian, Big Band Radio, TVR 1

Turnee de Jazz: Italia/ Milano, Franța/Paris, Belgia/ Buxell, Austria/Glock Empire Orchestra, Germania/Koeln, Frankfurt, Berlin,

Concerte Jazz 1990-2019: În România cu Johnny Raducanu dar și sub nume propriu Jean (Jan) Stoian la Sibiu, Gărâna, Iași, Cluj, Timișoara, Italia – Milano, Austria – Klagenfurt, Elveția – Geneva, Germania – Bonn, Berlin, Bedburg, Olanda – Nord jazz see festival, Franța – Paris Montmartre, Ungaria- Szolnok etc

Premii: premiu de excelenta Ungaria Szolnok

Participări: Zilele României în străinătate în Germania la Bonn cu Mircea Tiberian 2001

Colaborări în Austria la secțiunea privat party alături de: Mariah Carey, Beyonce, Nicole Scherzinger, Robbie Williams.

BOGDAN STOIAN – muzician, componist, producător

Muzician, multiinstrumentalist, compozitor producător. Colaborări: Steaua de mare, Robert Glasper. Momentan locuiește in Londra.

NICOLE JUTKA – curator

Naționalitate germană și română. Locuiește la Bedburg în Germania, dar și la București, România.

Artist visual, designer, profesor de arte la Școala de ară pe care o deține, dar și proprietarea și curatoarea Jutka Gallery.

2020 Premiul Global de arta la categoria pictură abstractă, Shangai, China

2020 Premiul pentru Pictură & Sculptură, pentru activitatea artistică, Academie Dimitrie Cantemir România.

Nicole Jutka, multiplă premiată, este un artist vizual international consacrat, cu expoziții în muzee, lucrările ei putând fi găsite în colecții private din mai multe tari: Germania, SUA, Franța, Italia, Slovacia, Romania. Designer și profesor de artă, proprietar de școală de artă „Kunstschule für alle“ Bedburg, Germania, cu peste 200 de proiecte internaționale și peste 2000 de studenți, iar din 2021 este proprietara Nicole Jutka Gallery cu patru locații în: București, Olimp, Bedburg din Germania, Coasta de Azur din Franța.

Artist Statement: „Baza lucrărilor mele comunică mesajul luminii care pătrunde în întuneric, concept puternic care poartă o cutie pandora filozofică și spirituală despre existența noastră: „Lumina pătrunde întunericul” (Light penetrates darkness”)

Studiez ideea, aventura care începe și nu știu unde duce. Mă interesează formele care au viață, care nu sunt statice. Respirația naturii prin contraste subtile, culori brute care sunt captate de materia modulată, o alchimie care transformă materializările. Folosesc pigmenți fluorescenți pentru a instala o altă dimensiune, 3D, pătrunzând în spațiul întunericului, picturile se transformă sub lumina neagră și devin o nouă creație, ca o sculptură picturală în mișcare, interiorul sau altfel spus sufletul tabloului. Două perspective total diferite, ca două paralele existente“.

Nicole Jutka

www.nicoleta-jutka.de 

www.nicolejutka.com

Phone: 0049 176 46691510

Adresa: Str. Luterana, nr. 5, Bloc verde, Ap.39, Sector 1, București.