Vernisajul expozitiei de pictura si grafica – PAULA CRAIOVEANU – va avea loc pe 22.02.2022, ora 18.00.
Expozitia este deschisa incepand cu 19.02.2022 la Galeria Orizont, Bd Nicolae Balcescu, 23A, pana pe data de 18.03.2022.
Uniunea Artistilor Plastici, Bucuresti.
Cu respectarea normelor antiCovid in vigoare.
Expoziția NUDUL ÎN INTERIOR a artistei PAULA CRAIOVEANU
Paula Craioveanu, o artistă complexă, ne surprinde de data aceasta, printr-o expoziție care reprezintă o sinteză a preocupărilor sale creative realizâd o coagulare unitară a acestora prin folosirea unor tehnici de exprimare diferite (pictură, grafică și grafică digitală). Expoziția este în același timp, caracterizată de o caldă omogenitate conferită atât de conținutul tematic expozițional cât și de abordarea prin care artista realizează tematica aleasă, atingând preponderent două dintre subiectele de care a fost atrasă permanent în cariera sa: mediul arhitectural și eternul feminin.
De profesie arhitect, Paula Craioveanu a trecut, în formarea sa profesională, prin etape ascendente care i-au format, în timp, un profil atipic în cadrul contextului artistic general, ea ajungând în momentul actual să realizeze acest tip de pictură postmodernistă în care elementele arhitecturale, preluate de fapt din epocile anterioare ale omenirii să integreze subiecte actuale sau, cum este cazul expoziției de față, să includă femeia ca element de bază în ansamblului compozițional. Se simte în aceste lucrări atât mâna arhitectului cât și cea a pictorului, fără o diferențiere evidentă între calitățile unuia sau altuia. Dacă în lucrările de grafică și de grafică digitală nudul este reprezentat de sine stătător, la lucrările de pictură, în care se insistă pe elementele compoziționale arhitecturale care dau imaginii de ansamblu o solemnitate, o monumentalitate anume gândită spre a pune în valoare personajul feminin, se poate vorbi de o creație completă a reprezentării ideii de frumusețe întrupată de existența femeii în spațiul înconjurător, tocmai pentru a pune în valoare relația dintre aceasta și mediul în care își desfășoară existența. Interioarele alese deloc întâmplător, fac trimitire la o altă veche pasiune a Paulei Craioveanu, mitologia, temă pe care a tratat-o, am putea spune, în tot trecutul său artistic punând în centrul atenției idealul feminin, folosit încă din Grecia antică, în care reprezentării femeii i se acordă o largă atenție în special pe spațiile exterioare clădirilor, cum este cazul cariatidelor care simbolizează forța existențială a femeii, încadrată în contextul exterior al acestora. Paula însă, aduce nudul în interior, dar într-un interior înălțător dar care crează intimitate, senzualitate, nostalgie stări care completează calități ce țin de sensibilitatea personajului feminin, conferindu-i în același timp, caracter de sacralitate. În același timp, cu o măiestrie ce îi confirmă încă o dată valoarea artistică, nu lasă la voia întâmplării misterul – ca element de implicare a privitorului, căruia îi revine rolul de a descoperi, dincolo de semnificația de ansamblu a reprezentării artistice, o simbolistică aparent ascunsă a existenței feminine în spațiul înconjurător din toate timpurile, oferind parcă o explicație logică a rațiunii de a fi a femeii.
NUDUL ÎN INTERIOR este, așadar, o expoziție incitantă la viață, o bucurie a privirii, o solemnitate pentru suflet, o stimulare a simțurilor atât estetice cât și afective, stări de care avem din ce în ce mai multă nevoie în această epocă în care suntem confruntați, conștient sau nu, cu elemente existențiale al căror efect conduc la depărtarea de sine și față de cei din jur.
Alexandru Măciucă
Recent Comments