Diana Matilda Crișan
Cheerleader for a funeral*
Curator: Valentina Iancu

Vernisaj: Joi, 17 februarie, 18:00 – 22:00, cu un show live de Chlorys
17.02 – 26.03.2022

Avem plăcerea să vă invităm la prima expoziție personală a Dianei Matilda Crișan, Cheerleader for a funeral, curatoriată de Valentina Iancu. Expoziția cuprinde o nouă serie de lucrări prin care artista țese un univers feminin încărcat cu descoaserea unor tabuuri, adânc înrădăcinate în sistemul normelor societale actuale.

Balansul între sexualitatea feminină patologizată și sexualizarea femininului în relație cu demonicul produce o transgresiune care întărește ludic observația care a generat cele mai importante discuții ale feminismului queer din a doua jumătate a secolului XX până în prezent: „cineva nu se naște, ci mai degrabă devine femeie”.

Artista coase corpuri care întorc privirea, sfidează, au puteri supranaturale, se joacă cu focul, își celebrează menstruația și mai ales plăcerea sexuală. Prin natura tehnicii procesul de lucru are o dimensiune profund ritualică, opțiune care întărește poziția politică a subiectului ales. Broderia a fost revendicată de artistele feministe ca mijloc de expresie subversiv care conectează istoria femeilor care au cusut izolate câteva secole în spațiul domestic, fără dreptul la propria autonomie cu luptele actuale pentru echitate socială. Prin acest mediu, devalorizat de istoria artei în raport cu „artele majore” ale culturii patriarhale, mai multe generații de artiste feministe din toată lumea au ales să sublimeze propriile experiențe într-un limbaj inspirat de înțelegerea profundă a constructelor care guvernează feminitatea.

Pornind din particularul experienței personale, Diana Matilda Crișan alege din iconografia canonică a arhetipurilor feminității acele simboluri asociate autonomiei și puterii: „mă simțeam alienată de tot ce mă înconjura, de limba care se vorbea în jurul meu, de cultură, de viață, inclusiv de corpul meu. Acest alter ego este personificarea unei femei care răspunde opresiunilor și persecuțiilor la care este supusă, este o femeie rebelă și sexuală, mereu singură.” (Extras din textul curatorial scris de Valentina Iancu)

*Titlul este preluat dintr-un poem publicat de Nina Cassian în 1992.