Ultima ședință a comitetului de bloc.

Povestiri din pandemie

Călin Hentea

Editura Ecou Transilvan, Cluj, februarie 2022

Cu siguranță, scrierile de tot felul, literare sau psiho-sociale, în curând chiar istorice, despre viața oamenilor în perioada pandemiei COVID, izbucnită în ianuarie 2020, sunt și vor fi din ce în ce mai numeroase. Trauma umanității este prea mare.  Cu siguranță pandemia covidiană actuală nu va fi uitată precum pandemia, mult mai ucigătoare, a gripei spaniole din finalul Primului Război Mondial.

Colecția de povestiri din pandemie a lui Călin Hentea, un nou venit pe abruptul teren al literaturii, după ce și-a făcut un nume în universul istoric al propagandei, vine a se așeza ca un balsam sau ca un spriț de vară peste rănile psihice, cunoscute sau ignorate, de cele mai multe ori camuflate, ale românilor. Poate nu  numai ale lor.

Atunci când stai mai mult în casă, gândurile îți circulă mai repede. Vin și fug pe neașteptate. La fel se scurg și întâmplările din jur, iar gândurile se agață de ele. Uneori, șansa face ca ele, gândurile, să poată fi oprite pe hârtie. Aceste povestiri sunt doar câteva gânduri răzlețe, capturate din întâmplări născute în pandemie, mărturisește Călin Hentea pe coperta a IV-a volumului. Scurtele lui povestiri surprind gânduri și stări pe care poate că mulți dintre noi le-au trăit, sau poate doar le-au intuit. Călin Hentea depune mărturie asupra propriei viețuiri în pandemie, adesea cu umor (fapt ce poate fi observat și din inedita ilustrație a volumului semnată tot de el), alteori dintr-un of adânc, pe care autorul nu se sfiește să și-l asume. Chiar dacă poate părea, uneori, absurd și amar.

 O lectură nu doar plăcută, dar și psiho-vindecătoare, pe alocuri amuzantă atât literar, cât și vizual, de care mulți avem nevoie în această realitate cotidiană dată peste cap. Chiar dacă nu ne dăm seama sau nu o recunoaștem.

Din sumar:

Johnny Boy

Goguță și Porumbel

Nu mai vreau afară

Povestea tricoului BFBS

Ședere curată

Prost, ca o lozincă de partid

Bătrânețea tinereților noastre

Democrația virusului: o perspectivă abulică

Confuzia vaccinistă și teroarea streaptease-ul protestatar

Cine ține țara pe picioare

Vai mama lor de occidentali”. Turist printre prejudecăți.

Casa de locos

Basm politic cules pe cheiul gârlei

Solemnități vs. Caterinci

După congres

Distopia Omega

Lecție de morală cu pretorieni-geometrici și gladiatori-calamari

Vorbe noi… năravuri vechi

Ultima ședință a comitetului de bloc