Asociația Culturală “Ervant Nicogosian” prezintă
Expoziția ”O viață în căutarea luminii. Ervant Nicogosian și Prietenii”
Asociația Culturală “Ervant Nicogosian” deschide expoziția ”O viață în căutarea luminii. Ervant Nicogosian și Prietenii” la ARCUB – Hanul Gabroveni în spațiul amplu al Sălii Coloanelor în perioada 08 – 20 februarie 2022. Vernisajul va avea loc pe data de 8 februarie la ora 18:00 și vor vorbi: fiica pictorului, conferențiar universitar dr. Gilda Mologhianu, curatorul expoziției istoricul de artă, Adela Mara și prieteni ai pictorului Ervant Nicogosian. Finisajul expoziției, eveniment la care se va lansa și catalogul expoziției, va avea loc pe data de 20 februarie la ora 18:00.
De la moartea pictorului român de origine armeană, Ervant Nicogosian (1928, Odesa – 2014, București), Asociația Culturală Ervant Nicogosian a organizat constant expoziții și manifestări pentru promovarea și valorizarea operelor artistului. Însă, de aproape doi ani, contextul sanitar global a împiedicat manifestările cu public, timp în care Asociația Culturală Ervant Nicogosian a fost nevoită să mute toate modalitățile de promovare a operelor artistului on-line pe site-ul www.nicogosian.art .
Cum de ceva vreme a trebuit să ne obișnuim să trăim într-o constantă restricție, Asociația și-a făcut curaj și dedică o importantă expoziție, cu public, pictorului Ervant Nicogosian. Viața artistului a fost o continuă restricție, plină de bariere impuse de diferite regimuri sau de condiția fizică, însă el nu s-a oprit nici o clipă din a crea, din a exprima pe pânzele sale libertatea și lumina în a căror căutare a alergat toată viața.
Expoziția pune accent pe lucrările realizate de Nicogosian în ultima perioadă din viață. Perioadă în care a pierdut lupta cu glaucomul și în care a orbit complet. Însă cu toate acestea nu s- a oprit din pictat. Prin curajul și determinarea sa, a depășit acest impediment și a lăsat României un patrimoniu cultural și artistic unic. A fost singurul artist plastic care a pictat fiind complet orb. După o copilărie petrecută într-o Odessă cosmopolită, aflată la începutul unei societăți totalitare, într-o familie persecutată doar pentru că erau cetățeni români, ajunge să își petreacă adolescența în lagărele comuniste din Uniunea Sovietică.
Opera lui acompaniază povestea uimitoare de viață pe care a avut-o și exprimă suferințele unei deportări brutale, frică, bucurii copilărești, foame, boală, moarte, întuneric și mai ales speranța că toate acestea se vor sfârși cândva. Ajuns în România, în plin regim comunist, studiază sub îndrumarea pictorului Camil Ressu la Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București. Speranța lui de a fi liber nu se întrezărește căci este obligat un timp să facă manifeste și afișe pentru fabrici, conceptul lui artistic nefiind acceptat de partidul comunist. După căderea comunismului începe să își piardă vederea treptat până la orbire completă. Nici în aceste condiții nu a încetat să picteze. În acel moment prietenii i-au stat aproape și l-au încurajat și ajutat să picteze. Pictorul Marian Dobre îi îndruma pașii spre atelier și mâinile pe paleta de culori pentru a putea recunoaște tactil unde sunt culorile așezate. Prietenii i-au explicat că orbirea nu trebuie să fie un handicap ci aceasta reprezintă o iluminare.
Asociația Culturală “Ervant Nicogosian” dedică această expoziție pictorului român de origine armeană și prietenilor săi cu care toată viața a împărtășit idei, situații, probleme, bucurii și care i-au fost alături învățându-l și învățând de la el. Ervant Nicogosian a fost fără doar și poate un deschizător de drumuri pentru contemporanii săi și pentru generațiile următoare prin pictura și mentalitatea lui inovatoare.

Recent Comments