Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată de reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, Stockholm, Veneția și Madrid, printr-o serie de evenimente care includ spectacole de teatru, dezbateri și proiecții de film. Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an la 27 ianuarie, conform rezoluţiei A/RES/60/7, adoptată la 1 noiembrie 2005 de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

„Adevăruri tăinuite: mărturiile unor supraviețuitori”, la sediul ICR Tel Aviv

Evenimentul „Adevăruri tăinuite: mărturiile unor supraviețuitori” va avea loc marți, 25 ianuarie 2022, la sediul ICR Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, și a fost organizat pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, cât și împlinirea a 81 de ani de la Pogromul de la București, ce a avut loc între 21 și 23 ianuarie 1941.

În cadrul evenimentului, se va difuza un fragment din interviul realizat de E.S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel, prezent la eveniment, cu Hava Haas, supraviețuitoare a persecuțiilor antisemite întreprinse de către mișcarea legionară din România în anii ’40, despre istoria familiei sale, tatăl și frații mai mari fiind victime ale Pogromului de la București, aceștia din urmă fiind executați în pădurea de la Jilava, precum și despre politicile antisemite ale autorităților, episoadele de violență ce au culminat cu Pogromul, și procedurile întreprinse pentru imigrarea în Israel.

Totodată, va fi prezentată cartea „Adevăruri tăinuite. Mărturiile unui fiu de rabin” (București, Editura Semne, 2008) al cărei autor – Itzhac Guttman Ben-Zvi – este fratele Havei Haas, amândoi fiind descendenți direcți ai victimelor Pogromului de la București. La eveniment, va fi prezent și rabinul Elhanan Guttman care conduce acum Sinagoga „românească”, denumită – în amintirea celor doi martiri –„Beit Yaakov si Iosif Guttman” din Tel Aviv, întemeiată de bunicul său Zeev Guttman, și care este nepotul victimelor Pogromului de la București, Iacob si Iosif Guttman.

În cadrul evenimentului, a mai avut loc și o prezentare despre Pogromul de la București, realizată de E.S. Radu Ioanid.

Dezbaterea „Memoria Holocaustului în prezent: «să nu uităm niciodată», «să nu repetăm niciodată»”, online la ICR Stockholm

O discuţie înregistrată între Diana I. Popescu, cercetător de onoare la Institutul Birkbeck pentru Studiul Antisemitismului din cadrul Universităţii din Londra şi cercetător la Universitatea din Nottingham, şi cercetătoarea Tanja Schult, profesor asociat şi lector senior al Departamentului de Cultură și Estetică de la Universitatea din Stockholm, va avea loc joi, 27 ianuarie 2022, pe rețelele de socializare ale ICR Stockholm.

În cadrul dezbaterii cu titlul „Memoria Holocaustului în prezent: «să nu uităm niciodată», «să nu repetăm niciodată»”, ce se va defăşura în limba engleză, cele două cercetătoare vor reflecta asupra stării actuale a memoriei Holocaustului, prin prisma cercetării lor asupra dimensiunilor performative ale culturii memoriale a Holocaustului. Cercetătoarele vor discuta despre semnificaţia şi relevanţa acestei dimensiuni mai puţin cunoscute a culturii memoriei Holocaustului, care este o trăsătură fundamentală a comemorării Holocaustului, întrucât practica performativă încearcă să transforme indivizii din spectatori pasivi în agenți responsabili social și moral.Ultima parte a discuţiei va fi dedicată explorării a ceea ce definește memoria Holocaustului în prezent, care sunt cele mai recente abordări pentru educarea despre Holocaust, cât de eficiente sunt acestea și cum ne putem asigura că Holocaustul rămâne relevant pentru generațiile viitoare – în special în vremurile pandemiei şi pe măsură ce ne confruntăm cu dispariția martorilor şi supravieţuitorilor Holocaustului.

Cele două cercetătoare sunt autoarele recentului volum „Performative Holocaust Commemoration in the 21st Century”, publicat la prestigioasa editură Routledge, la finalul anului 2021.

Masa rotundă „Lungo il cammino della memoria”, la IRCCU Veneția

„Lungo il cammino della memoria”, o întrunire organizată de IRCCU Veneția în colaborare cu Editura Salomone Belforte, va avea loc joi, 27 ianuarie 2022, în sala de conferințe a reprezentanței, și va marca Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului. La eveniment, vor participa: Guido Guastalla, istoric, autor de cărți și articole despre istoria și cultura evreilor, directorul Editurii Salomone Belforte; istoricul Ricardo Calimani, autor a numeroase studii și cărți despre istoria evreilor și Shoah; Alberto Castaldini, istoric, fost director al Institutului Italian din București.

În cadrul evenimentului, moderat de directorul IRCCU Veneția, Grigore Arbore Popescu, vor fi prezentate cărțile celor trei invitați, publicate la Editura Salomone Belforte.

Evenimentul se va desfășura în limba italiană, în sala de conferințe a IRCCU Veneția, și va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a IRCCU Veneția și, ulterior, încărcat pe pagina Youtube a reprezentanței. Comentariile și întrebările din partea publicului vor putea fi adresate pe pagina evenimentului IRCCU Veneția, ulterior evenimentului.

Pelicula „Aliyah DaDa”, proiectată la Círculo de Bellas Artes din Madrid

Documentarul „Aliyah DaDa”, în regia Oanei Giurgiu, va fi proiectat în sala Cine Studio de la cunoscutul centrul cultural de referință din Madrid, Círculo de Bellas Artes, joi, 10 februarie 2022. Evenimentul este organizat de ICR Madrid în colaborare cu Centrul Sefarad Madrid și Círculo de Bellas Artes și marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Proiecția filmului „Aliyah DaDa” este o incursiune personală, bine documentată, a regizoarei Oana Giurgiu, în istoria evreilor din România, în relația când absurdă, când paradoxală dintre români și evrei, ca un tablou suprarealist care se construiește vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri și istorii individuale. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.