Organizarea unei expoziții de artă contemporană pe simezele Muzeului Țăranului Român are menirea de a evidenția filonul rural care se transmite în ADN-ul cultural al artiștilor plastici români. Simboluri arhaice, tonalități, personaje de basm și nuanțe naive specifice spațiului rural românesc se regăsesc în lucrările celor șapte exponanți propuși în acest proiect. De ce șapte? În mitologia românească și nu numai, cifra șapte are multiple semnificații.
Tematica unitară a acestui proiect artistic este interpretarea basmului românesc. Plin de simboluri, basmul definește cultura populară românească. Confruntarea dintre bine și rău, realul și fabulosul, imaginarul și fantasticul din narativul popular se regăsesc cel mai fidel în creația plastică a artiștilor, fără să fie neapărat o chestiune conștientă, ci mai degrabă moștenită de secole. Timpul mitic din basm, nemurirea, căutarea desăvârșirii, împlinirea, toți acești piloni ai basmului se regăsesc în lucrările artiștilor plastici.
Deoarece la începutul perioadei medievale, meseriile se transmiteau de la o generație la alta, prin breslele meșteșugărești, cei șapte artiști, pe toată perioada desfășurării proiectului (19 octombrie 2021-22 ianuarie 2022), au devenit maeștri pentru șapte elevi de la liceele bucureștene de profil. Astfel, s-a creat legătura maestru/ucenic, întocmai ca în perioada breslelor .
Proiectul se încheie cu expoziția Realități Neferite, care va avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român în perioada 25 ianuarie-6 februarie.
Suntem onorați să vă invităm marți, 25 ianuarie, începând cu orele 18.00, la Muzerul Țăranului Român pentru deschiderea oficială a expoziției.
Recent Comments