Invitația la G7 este deja accesibilă atât pentru artiștii din țară, cât și pentru cei din străinătate

În cursul anului 2022 se va organiza pentru a șaptea oară Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc. Pe lângă ridicarea nivelului profesional, scopul evident al organizatorilor este ca acest eveniment să câștige cât mai mult teren și să rămână în continuare un forum internațional însemnat al graficii contemporane. Detaliile evenimentului din acest an au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă. 

István Imreh, directorul Centrului de Cultură al Județului Covasna, a vorbit despre planurile referitoare la evenimentul din acest an. A subliniat că bienala îi așteaptă pe vizitatori cu un design reînnoit pe pagina de internet gbiennial.ro. „Mă bucur, că am reușit să trecem peste greutățile evenimentului din anul 2020, sperăm că anul acesta ne vom întoarce la metodele obișnuite, eficiente ale organizării și desfășurării concursului. Ediția din acest an se va extinde și cu noi locații, căci orașul Miercurea-Ciuc s-a alăturat în calitate de partener la evenimentele bienalei, astfel o parte a materialului de bază va fi expusă la Muzeul Secuiesc al Ciucului unde se vor desfășura și alte evenimente conexe. În parteneriat cu Universitatea de Arte Plastice din Budapesta dorim să extindem și lista materialelor video de anul trecut, foarte populare, care au prezentat diferite proceduri și tehnici, astfel aducând acest gen de artă mai aproape de publicul larg.” a spus István Imreh. 

Apor Ferencz S., curatorul bienalei, a prezentat scopul și tematica evenimentului.

”Scopul principal al G7 este și în viitor să aducă în prim plan tendințele graficii contemporane, să ofere o imagine de ansamblu despre trendurile și dezvoltarea tehnicilor de gravură în grafica zilelor noastre. Evenimentul are rolul de a urmări și de a identifica, respectiv de a arăta acele interacțiuni, care pot conduce la fuziuni variate dintre tehnicile grafice tradiționale și cele experimentale. Condițiile schimbate și experiența constrângerilor ne-au îndemnat pe toți să reevaluăm viziunea noastră despre viitor. Căutăm soluții, folosind strategii diferite la întrebările rămase fără răspuns ale acestor vremuri nesigure. Prin urmare, organizatorii propun ca titlul Strategii să fie cuvântul cheie al Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc din anul 2022.” – a declarat Apor Ferencz S., curatorul bienalei.

Beáta Bordás, directoarea Centrului de Artă din Transilvania a declarat, că în ciuda faptului, că nu a participat la organizarea bienalei în anii precedenți, așteaptă cu emoție colaborarea: „Suntem bucuroși să găzduim evenimentul și în acest an, vom asigura atât spațiile de expoziție din parter cât și cele de pe etajul trei pentru prezentarea lucrărilor în perioada 7 octombrie – 26 noiembrie. Considerăm, că este important, ca lucrările premiate să ajungă în colecția EMŰK, iar pentru viitor ne propunem să facem un turneu cu acest material, să-l prezentăm și în alte locații.” Directoarea Centrului de Artă din Transilvania a subliniat că îi face deosebită plăcere faptul că evenimentului i s-au alăturat și alte instituții culturale din Ținutul Secuiesc, care vor lucra împreună ca parteneri.

În continuare Apor Ferencz S. a declarat că după expoziția ediției a 7-a a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, va avea loc la EMŰK din Sfântu Gheorghe un eveniment conex special,  anume expoziția retrospectivă dedicată operei a lui Líviusz Gyulai, grafician originar din regiunea Baraolt. În plus la Muzeul Secuiesc al Ciucului va fi prezentat și materialul din 2021 a Festivalului de Ilustrație din Budapesta.

Cu ocazia ediției a 7-a a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, așteptăm înscrierea la concurs a acelor artiști grafici și studenți ale facultăților de artă, care sunt devotați să lucreze cu diferitele tehnici ale graficii tradiționale, digitale și experimentale.

Artiștii în cauză se pot înregistra până în data de 20 martie 2022, exclusiv pe platforma web, pe pagina de internet al bienalei, prin completarea unui formular online. Operele alese să participe la bienală vor constitui materialul catalogului bienalei și al expoziției. În ceea ce privește invitația la concurs și regulamentul bienalei, puteți găsi mai multe informații pe pagina de internet www.gbiennial.ro.

Vernisajul oficial al bienalei din acest an va avea loc vineri, 7 octombrie 2022 la Centrul de Artă din Transilvania din Sfântu Gheorghe. În prealabil se va deschide expoziția artistului thailandez Mettrai Pongchomporn, câștigătorul ediției de anul trecut al bienalei. Expozițiile cu materialul selectat al bienalei vor putea fi văzute atât la Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea-Ciuc cât și la Odorheiu Secuiesc.

Evenimentul este organizat în comun de către Centrul de Cultură al Județului Covasna, Consiliile județelor Covasna, Harghita și Mureș, Centrul Cultural și de Arte Lăzarea, respectiv de Muzeul Județean Mureș.

Detalii se găsesc pe pagina oficială de internet al bienalei www.gbiennial.ro și pe pagina de internet www.facebook.com/grafikaiszemle.