Elena Bria. NEW ACADEMIA
Kulterra Gallery, str  Știrbei Vodă 104-106, București,
09.12.2021 – 28.02.2022
www.kulterra.art

Coroana e ținută cu ambele mâini în dreptul pieptului de către rege, al cărui chip are o expresie solemnă, cu privirea îndreptată înainte, spre mulțimea prezentă, dar și spre viitor, parcă într-un mod simbolic.

Din partea stângă, regina îl privește cu empatie și emoție îmbinată cu bucurie. Cei șase militari aflați în spatele cuplului țin mantia regală, marcați de însemnătatea momentului. Cel care i-a înmânat coroana regelui se retrage cu prudență, făcând câțiva pași în lateral, ținând în mâini perna din catifea vișinie.

Această descriere amănunțită nu e un citat dintr-o carte de istorie și nici o secvență dintr-un film documentar. Paradoxal, acuratețea acestor detalii și stări e redată după 100 de ani doar cu ajutorul unor pete și tușe de culoare: alb, galben, roșu, ocru, albastru și negru, culorile de ulei de pe paleta artistei Elena Bria, născută în 1992 la Chișinău.

Elena a absolvit Academia Imperială de Arte din Sankt-Petersburg, Rusia, în 2018, fiind prima studentă basarabeancă admisă la academie în decursul ultimilor douăzeci de ani.

Ea s-a remarcat la lucrarea de licență pictând tocmai scena de mai sus, „Încoronarea de la Alba-Iulia a regelui Ferdinand I şi a reginei Maria”. Citește interviul cu Elena Bria făcut de Lucian Muntean:

https://pressone.ro/elena-bria-si-povestea-unei-picturi-mari-atat-la-propriu-cat-si-la-figurat

fotografii de Lucian Muntean

PREZENTARE

”Arta contemporană” este o sintagmă care poate descuraja. Arta contemporană s-a ascuns în spatele unei terminologii tot mai sofisticate și mai complicate, la înțelesurile căreia putem ajunge doar ghidați de un ”specialist” care să ne-o ”traducă”. Pe scurt, arta contemporană este pentru mulți distantă, individualistă, amăgitoare, poate chiar înșelătoare, ori lipsită de vreun sens, cât timp sensurile (îi) sunt ascunse.

Elena Bria este, din acest punct de vedere, un șoc! Un șoc plăcut, însă. Că ea face parte dintre artiștii contemporani este evident. Născută în 1992,la Chișinău, Elena Bria a absolvit în 2011 liceul de arte frumoase Igor Vieru din Chișinău și Academia de Arte Frumoase, Ilya Repin din Sankt Petersburg, unde a studiat între 2012 și 2018. A avut expoziții solo la Chișinău, București și a participat la expoziții colective din SUA, Rusia, Marea Britanie și Italia.

Așadar, o artistă a prezentului. Și totuși privindu-i lucrările ne putem întreba: este, oare, artă contemporană ceea ce vedem? Elena Bria pare să ne vorbească din trecut. Stilul ei, puternic marcat de școala de la Sankt Petersburg, se păstrează cu îndrăzneală, aproape sfidător, în tipare ce păreau definitiv abandonate. Elena Bria nu crede în reprezentări ambigui. Nu ”ne lasă” singuri în fața lucrărilor ei. Nu ne provoacă să avem sau să inventăm emoții și înțelegeri pe care să nu le putem susține ori proba.

Elena Bria este limpede, explicită, coerentă. Subiectele și tehnica ei ne eliberează de efortul de a inventa în mintea noastră forme, culori și, mai ales, sensuri. Sunt toate acolo, în fiecare lucrare, ne așteaptă și ne întâmpină familiar, odihnitor. În cazul ei, celebra întrebare ”ce a vrut să spună artistul?” devine inutilă. Privitorul știe ce a vrut să spună Elena Bria, pentru că artista nu lasă loc de vreun dubiu. Portretele ei sunt vii, sunt prezente, ni se alătură în exercițiul contemplării. Iar obiectele din lucrările cu natură moartă ne provoacă la momente de meditație.

Eliberat de angoasa neînțelegerii, privitorul este invitat să contemple cursiv, fără întreruperi. Să descopere detalii și să dialogheze. Elena Bria nu-și lasă singur publicul, îl însoțește în fiecare dintre lucrările sale. Iar privitorul nu are nevoie de nici un ghid specializat, căci pictura Elenei Bria îl conduce singură prin propriile povești. Cunoscătorul va putea, desigur, remarca detalii tehnice, perspective, proporții, cromatici, pensulații, tratarea pânzei și așa mai departe. Dar povestea în sine, subiectul ca atare, îi va spune și celui neavizat la fel de mult cât îi spune celui antrenat în analizarea lucrărilor de artă.

Și, totuși, este artă contemporană ceea ce face ea? Elena Bria ne va spune simplu: e ARTĂ! Sintagma ”artă contemporană” nu indică, de fapt, ceva specific. Și tocmai de aceea poate cuprinde generos și poate că revendicativ, extrem de multe stiluri și abordări. În acest cadru aparent haotic, Elena Bria a ales ordinea. Ea caută inovarea în interiorul canonului clasic, iar nu în negarea acestuia. Ea păstrează, dar și rafinează, subiecte pe care mulți le-ar vedea anacronice.
Originalitatea ei nu constă în inventarea de concepte sau de tehnici, cât în modul actual, contemporan, în care ea se așează în interiorul vechilor teme și metode.

Prima artistă de origini basarabene admisă la Academia de Arte Frumoase, Ilya Repin din Sankt Petersburg, în ultimii 20 de ani, Elena Bria s-a prezentat în 2018 cu o lucrare de licență monumentală atât prin proporții, cât și prin subiect: Încoronarea Regelui Ferdinand. Era anul Centenarului și ea, chiar acolo, în fosta capitală a Imperiului Țarist, s-a prezentat cu Încoronarea Regelui României.

La Galeria Kulterra, lucrarea va fi prezentată împreună cu documente și materiale din anul Încoronării, pentru care mulțumim Casei de Licitații Historic. Să fie aceasta o lucrare de artă contemporană? E doar academism, vor zice unii. Ba e cât se poate de contemporană putem zice noi. Nu doar pentru că este o lucrare atât de recentă, ci și pentru că în expresiile sale actuale, arta contemporană se desparte tot mai mult de propriile definiții și doctrine.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.