Amprenta Sunetului” – ediția a II-a

Artivism Terapeutic pe Timp de Pandemie 

Asociația VAR Cultural lansează a doua ediție a proiectului “Amprenta Sunetului,” printr-o serie de zece ateliere on-line dedicate tinerilor hipoacuzici din diferite regiuni ale țării. Procesul de selecție se va derula in luna Decembrie 2021, iar in perioada ianuarie-martie șaisprezece tineri (între 14-18 ani), purtători de implant cohlear/proteze auditive, vor fi conduși într-un întreg demers terapeutic de o echipă de profesioniști. În sesiunile săptămânale se vor aplica tehnici de terapie prin joc, dramaterapie, percuție și confecționare de marionete. Înscrierile se pot face la adresa de e-mail  [email protected] până pe 20 decembrie 2021. Evoluția proiectului poate fi urmărită pe pagina de facebook “Amprenta Sunetului.”

Echipa de implementare (dramaterapeut, percuționist, artist păpușar, documentarist, artist vizual) vizează afirmarea identității participanților, exprimarea provocărilor cu care se confruntă cât și îmbunătățirea mecanismelor și strategiilor de reziliență. Documentarea întâlnirilor va fi realizată concomitent cu integrarea produselor artistice și a materialelor video realizate. Etapă finală a proiectului va conduce la realizarea unui film de mediu metraj rezultat exclusiv din contribuțiile tinerilor și reflectând experiențele acestora.

Organizatorii propun un nou mod de comunicare, de relaționare cu realitatea senzorială și emoțională a grupului țintă cât și un liant artistic în facilitarea dialogului social între acest grup și publicul larg. Lansează simultan o provocare pentru  implicare colectivă în promovarea toleranței și a diversității, demarând o campanie de sensibilizare a publicului prin mediatizarea proiectului. Lansarea mediu metrajului va avea loc atât on-line cât și în cadrul unui eveniment organizat în București.

Echipa:

  • Vero Nica: manager de proiect / documentarist/ asistent comunicare
  • Magda Cernea: psiholog/audiolog
  • Andu Dumitrescu: identitate vizuală/producție și post producție mediu metraj
  • Teodor Stan: responsabil comunicare, Președinte al Forumului de Cercetare a Imigrației, Washington DC
  • Nicoleta Codoreanu (Mariolle) – artist păpușar/consilier dezvoltare personală prin arta păpușarului
  • Alexandru Neagu – muzician/coordonator atelier percuție

Amprenta Sunetului ediția a II-a este susținut de Cochlear – pentru ca fiecare copil să audă și să fie auzit.

Motto: Auziți acum. Și pentru totdeauna.

Proiect sprijinit de Fundația Pentru Comunitate și MOL România prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor

Asociații Partenere: “Ascultă viața”. “Audiosofia”, “Koala RAV”, “Perspective pentru Copiii Hipoacuzici”, “Auzi Înțelegi Trăiești”, ”Darul Sunetului”

Parteneri mass-media: Radio România Cultural, MODERNISM, IQads, The Institute, România Pozitivă