SALONUL NAȚIONAL DE MINIATURĂ TEXTILĂ 2021

ZESTREA

8 decembrie 2021 9 ianuarie 2022, Sala Noua Galerie

Muzeul Național al Țăranului Român

Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Arte Decorative, în parteneria cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă invită vineri, 10 decembrie 2021, orele 17.00, la Sala Noua Galerie, la deschiderea ediţiei a X-a a Salonului de Miniatură Textilă 2021, care aduce în discuție o temă atipică: „ZESTREA”. 

Conform Dicționarului Explicativ 2009: 

„ ZÉSTRE s. f. 1. Avere (mobilă sau imobilă) care se dă unei fete când se mărită.” 

Tranzacțional, conjugal, termenul a sărăcit oarecum în conotații, umbrind etimologia sa mult mai radicală ce face trimitere la termenul latin: dextrae cel care însemna „făgăduință solemnă”.

Și totuși, zestrea, îndreptată etimologic spre viitor ca promisiune sau, mai acut, ca „făgăduință solemnă”, este, de fapt o arhivă. Un mod de a documenta provenința, istoria, trecutul. Zestrea este o formă de memorie. 

Personală sau colectivă, resuscitată într-un rit de trecere, într-un prag – zestrea e o alternativă la ADN pentru că ea documentează genetic, în aceeași măsură în care proiectează în viitor. 

Salonul Național Miniatura Textilă, la 10 ani de la relansare sub curatoriatul soților Marijana și Relu Bițulescu și Alexandra Crăciun, deschide un prag: între memoria unui timp consumat și făgăduința unei alte durate. 

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Noua Galerie până în ziua de 9 ianuarie 2022, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.

Prețul biletului de intrare: adulți – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 2 lei.

Parteneri media ai MNȚR: TVR, Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativaurbană.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.