Vernisaj în Bruxelles / Amintiri împrumutate
Aurora Király, Iosif Király, Larisa Crunțeanu, Matei Bejenaru

Anca Poterasu Gallery @Waldburger Wouters
26.11. 2021 – 30.12.2022

Vernisaj și talk curator-artist: Vineri, 26 noiembrie, 18.00h
Curatoare invitată Diana Campbell și artiștii Larisa Crunțeanu și Matei Bejenaru  

Boulevard d`Anvers, 49 BE-1000 Bruxelles

Ne bucurăm să vă invităm la evenimentul de vernisaj și talk curator-artist Amintiri împrumutate în seara zilei de vineri, 26 noiembrie, începând cu ora 18.00, la spațiul Waldburger Wouters din Bruxelles.

Curatoarea Diana Campbell și artiștii Larisa Crunțeanu și Matei Bejenaru vor discuta despre experiențele lor diverse în colaborări internaționale și rezidențe de creație în varii contexte geopolitice, pornind de la tema expoziției de grup ce se deschide în aceeași seară.

Dacă a fotografia înseamnă a colecționa fragmente din lumea ce ne înconjoară, atunci artiștii Matei Bejenaru, Larisa Crunțeanu, Iosif Kiraly, Aurora Kiraly investighează poetica acestui act, prin diferite linii temporale, creând peisaje psihologice intense în instalații și tiraje fotografice. Expoziția organizată de Galeria Anca Poterașu în Bruxelles este găzduită de spațiul Waldburger Wouters și face parte dintr-o serie mai largă de rezidențe de creație și proiecte expoziționale realizate, în încercarea de a susține un dialog cultural semnificativ între scena locală de artă și scena internațională.

Ne vedem în curând la Bruxelles la spațiul Waldburger Wouters!

AURORA KIRÁLY (b. 1970)  La intersecția fotografiei cu arta textilă, desen sau instalații, Aurora Király explorează modul în care mintea înregistrează, retrăiește și accesează mecanismele memoriei. Aurora Király este interesată în special de explorarea teoriilor feministe în legătură cu crearea identității și statutul femeilor în societate. În 2022, artista va participa în renumita rezidență artistică a Fundației Boghossian în Bruxelles, la Villa Empain. Lucrările sale au fost prezentate în numeroase expoziții în spații de artă precum Muzeul Național de Artă Contemporană, la Kim? Gallery, BOZAR și Galeria Sztuki în Cracovia în cadrul expoziției expoziței itinerante Orient al Futura Project, la NADA X Foreland Catskil NY, la Espace Niemeyer din Paris în cadrul expoziției de grup Ex-East. Past and recent stories of the Romanian avant-garde, spațiul de proiecte Spinnerei Leipzig al galeriei Anca Poterașu, Bienala de Artă Contemporană Art Encounters.

IOSIF KIRÁLY (b. 1957) este unul dintre cele mai cunoscute nume din avangarda fotografiei contemporane în România, artist vizual, arhitect și profesor la Universitatea Națională de Arte din București. Practica sa artistică investighează relația dintre percepție, timp, sincronicități și memorie prin fotografie, instalație, desen și video. A inițiat, coordonat și, împreună cu arhitecți, artiști vizuali și antropologi, a participat la proiecte de cercetare legate de schimbările survenite în România post-comunistă: D-platform, RO-Archive, Triak sau Tinseltown. În anii ’80 a activat în rețeaua de mail-art, o mișcare internațională underground inițiată de Fluxus. După 1989 a expus individual și/sau în cadrul grupului subREAL. Lucrările sale se află în numeroase colecții publice și private precum: Muzeul Național de Artă Contemporană București, Arteast Collection, Moderna galerija, Ljubljana; Stedelijk Museum, Amsterdam; Light Work, Syracuse, NY; Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, Berlin; Neue Galerie Graz am Landsesmuseum Joanneum; Museum of Contemporary Art, Ars Aevi, Sarajevo; Colecția Benneton; Emprise Bank, Wichita, KS; Fondazione Cassa di Risparmio di Modena; Banca Europeană Centrală, Frankfurt; Hypo Bank, Frankfurt.

LARISA CRUNȚEANU (b.1986) lucrează cu video și performance, la intersecția dintre cercetare și explorare, adeseori în cadrul unor proiecte colaborative, creând contexte pentru dezvoltarea unor noi practici artistice. Lucrările sale au făcut parte din expoziții importante precum solo-show-ul său de la Muzeul Național de Artă Contemporană, precum și expoziții de grup și personale din Berlin, SAVVY Contemporary, Zacheta Project Room Warsaw, RKI Berlin, Museu de Arte Brasieira – MAB FAAP, São Paulo.

MATEI BEJENARU (b. 1963) este unul dintre cei mai cunoscuți artiști vizuali din România, În proiectele sale, prin fotografie, video-uri, performance-uri şi instalaţii intermediale, artistul analizează felul în care modurile de producție economică, cunoașterea tehnologică, mentalitățile şi stilurile de viaţă ale oamenilor s-au schimbat în țările post-comuniste în ultimele două decenii, cu un interes aparte pentru poetica vizuală și materialitatea mediului fotografic. Lucrările sale au fost prezentate în expoziții și instituții importante, printre care menționăm Tate Modern London, a 49-a ediție a Bienalei de la Veneția, Museum Europäischer Kulturen, Berlin;The Drawing Room London, Bienala din Taipei; Bienala din Atena, Futura Art Center Prague și Bienala de la Praga 3, NGBK Berlin, Ludwig Museum, Budapesta, Muzeul Național de Artă Contemporană.

DIANA CAMPBELL (b. 1984) este o curatoare din Statele Unite ale Americii, absolventă Princeton și care în prezent activează în Asia de Sud și Sud-Est, în principal în India, Bangladesh și Filipine. Activitatea sa încurajează o lume a artei transnaționale, cu o viziune pluralistă și cu un angajament pe termen lung. Diana Campbell este în principal interesată de abordările artiștilor din zone perferice, sub-reprezentante, pe care caută să le aducă în centrul forumurilor de artă contemporană.