Pentru noua expoziție de la Gaep, fiecare artist a ales o lucrare de la un alt artist
THE DOMINO EFFECT 2
Artiști: Raluca Popa, Sebastian Moldovan, Tania Mouraud, Vlatka Horvat, Felipe Cohen,
Ištvan Išt Huzjan, Ignacio Uriarte, Mihai Plătică, Mircea Stănescu, Marilena Preda Sânc,
Pavel Brăila, Damir Očko, Răzvan Anton, Radu Cioca
20 noiembrie 2021 – 5 februarie 2022
Deschiderea expoziției: sâmbătă, 20 noiembrie, 13:00 – 20:00
Gaep: Strada Plantelor 50, București
Gaep prezintă The Domino Effect 2 (20 noiembrie 2021 – 5 februarie 2022), o expoziție de grup care aduce laolaltă 14 lucrări selectate chiar de artiștii galeriei, într-o reacție în lanț: fiecare artist a ales o lucrare de la un alt artist.
Ideea expoziției – născută la începutul pandemiei, dintr-un impuls de reevaluare a noțiunii de comunitate, și pusă în aplicare pentru prima dată în noiembrie 2020 – este reluată acum într-o nouă formă. Numărul de participanți a crescut la 14, datorită faptului că Mihai Plătică s-a alăturat în 2021 artiștilor reprezentați de Gaep. Iar ordinea alfabetică în care artiștii au făcut alegerile anul trecut a fost înlocuită de o succesiune aleatorie, generată de un instrument online: Raluca Popa, Sebastian Moldovan, Tania Mouraud, Vlatka Horvat, Felipe Cohen, Ištvan Išt Huzjan, Ignacio Uriarte, Mihai Plătică, Mircea Stănescu, Marilena Preda Sânc, Pavel Brăila, Damir Očko, Răzvan Anton, Radu Cioca.
Contextul creat astfel încurajează dialogul între artiști și dezvăluie conexiuni neașteptate între lucrările lor. Cei 14 artiști au reflectat asupra lucrărilor altui artist, au comunicat între ei și au oferit câte un argument sau o reacție în scris la lucrarea aleasă.
The Domino Effect 2 propune o selecție reprezentativă din 14 practici artistice care reflectă diverse interese și preocupări. Aproape jumătate dintre lucrări – de la desenele tăiate și întrețesute ale Ralucăi Popa, care asociază atelierul lui Brâncuși cu compoziții pentru pian ale lui Ligeti din seria Musica Ricercata, până la un triptic în care Ignacio Uriarte folosește variațiuni ale unor structuri vizuale repetitive pentru a crea senzația de mișcare – constituie abordări diferite ale aceluiași mijloc de exprimare: desenul. Lucrări precum o fotografie a Taniei Mouraud din seria Borderland și un desen realizat de Sebastian Moldovan fără ca mâna lui să atingă în mod direct suprafața de desen chestionează limitele mediilor artistice. Printre lucrările noi din expoziție, realizate în cursul ultimului an, se numără un colaj al lui Damir Očko dintr-un ciclu de „colaje-anagramă” ce investighează fobiile umane și un neon de Pavel Brăila care reușește să sintetizeze în câteva cuvinte (I really miss dancing) impactul pandemiei asupra modurilor de a fi împreună. Vizitatorii vor descoperi, de asemenea, mai multe obiecte sculpturale, precum o reinterpretare a genului peisajului de către Felipe Cohen prin geometrizare și monocromie și un mic „monument” creat de Ištvan Išt Huzjan după un băț de drumeție folosit într-una dintre acțiunile sale performative bazate pe mers.
Expoziția se desfășoară cu sprijinul COS Corporate Office Solutions, Signify și KLG România.
CV-urile artiștilor sunt disponibile aici.
Notă pentru vizitatori
Accesul în galerie se face pe baza certificatului verde, a rezultatului negativ la un test PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea vizitei sau a rezultatului negativ certificat la un test rapid antigen efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea vizitei. Accesul va fi permis pentru maximum opt vizitatori simultan la fiecare etaj al galeriei. Masca de protecție este obligatorie.
Raluca Popa, Disegno Ricercato (VI) II, 2020, desene în creion pe hârtie, tăiate și întrețesute, 29,7 x 42 cm; foto de Mathias Schormann, prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep Damir Očko, Abolish Pope, 2020, guașă și acrilic pe hârtie, elemente imprimate, glitter, tuș, vopsea spray, material textlil, fetru, foiță de aur, 76 x 58 cm; foto de Damir Žižić, prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep
Recent Comments