Au învins timpul și au dat valoare unor meserii aflate la intersecția dintre trecut și prezent, tradiție si modernitate, inedit și conservatorism. Făuritorii de frumos le-au ridicat prin harul lor la rang de artă și le-au acordat nimbul nemuritor al unor MESERII LEGENDARE”

Astăzi a avut loc inaugurarea Expoziției stradale de fotografie ”MESERII LEGENDARE”, un proiect al Primăriei Capitalei, iniţiat şi derulat de Centrul pentru Seniori al Municipiului București CSMB, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București.

Imagini cu personaje reprezentative ale Bucureştilor, demni promotori ai unor Meserii de Legendă încă actuale sau demult uitate sunt expuse la Casa FILIPESCU – CESIANU de pe Calea Victoriei nr. 151.

Trecătorii pot admira această expoziţie stradală emblematică până pe 21 noiembrie 2021.

La eveniment au participat Alexandra DOBRE, Director General CSMB, alături de echipă şi de câţiva dintre protagoniştii expoziţiei, personaje emblematice ale Bucureştilor de-acum şi de odinioară: NICOLAE ZDÂRCĂ (92 ani), pălărier, Comandor VASILE IURAȘCU (90 ani), primul pilot român care a zburat cu elicopterul în 1956, ION BOTESCU (62 ani), cel mai longeviv chelner, GELU CĂLIN (62 ani), șofer de troleibuz, Comandor (Rtr) ALEXANDRU POPA (68 ani), pilot de elicopter, scriitor, președintele ARPIA – Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii, filiala București – Otopeni, OCTAVIAN IONEL BUZĂ (61 ani), meşter tapiţer şi MIHAELA TĂMĂȘDAN, fiica Cdr. Aviator PETRU TĂMĂȘDAN (95 ani), pilot de linie, scriitor şi poet, care, din păcate s-a stins din viaţă în această primăvară.

„Este încă o dovadă că ne-am respectat promisiunea: aceea de a nu-i uita pe aceşti oameni cu har care se încăpățânează să ducă mai departe ce au învățat și să păstreze farmecul unor meserii legendare care le-au fost viaţă, pasiune și lumină”, a spus Alexandra DOBRE, Director General Centrul entru Seniori al Municipiului București.

Proiectul dedicat profesiilor și meseriilor legendare este o încunuare a iniţiativei Centrului pentru Seniori al Muncipiului Bucureşti de a-i omagia pe cei mai reprezentativi bucureșteni care și-au transformat pasiunea în profesie, păstrând și slujind cu sfințenie meseriile de altădată, cu farmecul și unicitatea lor. Câțiva dintre ei, chiar la vârste înaintate, le practică și acum și au mărturisit că nu ar renunța pentru nimic în lume la bucuria zilelor petrecute, de exemplu, în atelierele de creație de pălării sau în cele de tapiserie sau ipsosărie.

,,Această inițiativă este lăudabilă şi vine să încurajeze tinerele generații prin a descoperi tainele meseriilor pe cale de dispariție, dar importante. Din păcate, tehnologia a umbrit farmecul îndeletnicirilor vechi pe care noi le-am practicat cu dăruire și devotament” – Nicolae Zdârcă (pălărier)

,,O idee foarte interesantă care a fost materializată încă din luna martie a acestui an și continuă cu această expoziție pe Calea Victoriei, care ne bucură și ne face mândri de realizarile noastre. Mă bucur că acest demers oferă posibilitatea bucureștenilor de a cunoaşte meseriile legendare de odinioară…” – Comandor (rtr) Alexandru Popa (pilot de elicopter, scriitor, Președintele ARPIA, filiala Bucureşti – Otopeni)

Anul acesta, Ziua Națională a Meseriilor (11 martie) a fost marcată în premieră, cu ocazia Gala valorilor societății românești ,,MESERII  LEGENDARE” organizată de Primăria Capitalei prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București, sub coordonarea Direcției Cultură, Învățământ, Turism și găzduită de Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu”!  

Se cuvine să îi numim pe distinșii seniori, laureați ai Galei “MESERII LEGENDARE”, aducându-le omagiul nostru și exprimându-ne respectul, dar și considerația pe care le-o purtăm:

 • ION BOTESCU (62 ani), cel mai longeviv chelner
 • OCTAVIAN IONEL BUZĂ (61 ani), meşter tapiţer
 • GELU CĂLIN (62 ani), șofer de troleibuz
 • RADU DUMITRU (60 ani), ceasornicar
 • VASILE ENIŞOR (54 ani), celebrul flaşnetar
 • Comandor VASILE IURAȘCU (90 ani), primul pilot român care a zburat cu elicopterul în 1956
 • DORINA NEMEȘ (65 ani), conductor de tramvai
 • IOAN NICOLAU (93 ani), faimos designer vestimentar al anilor ’50, creator al unor jocuri celebre
 • Comandor (Rtr) ALEXANDRU POPA (68 ani), pilot de elicopter, scriitor, președintele ARPIA – Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii, filiala București -Otopeni
 • ALEXANDRU PSCHEIDT (76 ani), acordor de piane
 • MARIA RĂDULESCU (85 ani), meșter ipsosar
 • Comandor Aviator PETRU TĂMĂȘDAN (95 ani), pilot de linie, scriitor, poet
 • MARIA VĂTAFU (80 ani) şi IVAN VĂTAFU (87 ani), faimoşi specialişti în domeniul pielăriei şi încălţămintei
 • NICOLAE ZDÂRCĂ (92 ani), pălărier

Astfel de oameni au reușit să cultive simplitatea și noblețea, profesionalismul și devotamentul, credința și perseverența ținând cu greu”cortina” ridicată peste profesii așezate la loc de cinste. Mulți au rămas să lucreze singuri, pentru că, în ziua de azi, este aproape imposibil să găsești discipoli în ”meserii de poveste”, precum cea de pălărier, pantofar, ipsosar, ceasornicar, acordor de piane, șofer sau tapiser.  

Iată însă că și astăzi mai există ascunse, comori urbane păzite de acești făuritori de frumos… 

Noi suntem datori să le mulțumim, să nu îi uităm și să vi-i prezentăm așa cum merită.  Pentru că, ”viața fiecărui om este o poveste, sunt oameni care au scris istorie, iar ei, eroii noștri, se află încă printre noi”.