SĂPTĂMÂNA FILMULUI MAGHIAR LA BUCUREŞTI

ediția a 15-a 

7-14 NOIEMBRIE 2021

În perioada 7-14 noiembrie 2021 are loc a 15-a ediție a Săptămânii Filmului Maghiar (SFM). Iubitorii filmului așteaptă deja ca în a doua săptămână a lunii noiembrie să înceapă festinul filmului maghiar la București. Ajuns la a 15-a ediție, SFM oferă publicului o imagine amplă asupra cinematografiei maghiare, prezintă varietatea, spiritualitatea, prezentul acestei arte prin cele mai noi producţii.

Pe 7 noiembrie dăm startul Săptămânii Filmului Maghiar la sediul Institutului Liszt cu vernisajul expoziției RUBENsremBRANDT. Expoziția prezintă lucrările din ultimii doi ani al lui Milorad Kristic în stilul ce precede atmosfera vizuală a filmului de animație Rubens Brandt. Continuăm cu concertul de jazz Cartoon Jazz, susținut de Gyárfás István Trió.

Începând de azi, 8 noiembrie, timp de șapte zile, vor fi proiectate cele mai noi producții cinematografice maghiare la Cinema Muzeul Țăranului. Vom proiecta lungmetraje care au avut premiera internațională în ultimul an și au obținut premii prestigioase la festivaluri internaționale și încă nu au fost proiectate în București. Noul lungmetraj al regizoarei Enyedi Ildikó, Povestea soției mele, va fi filmul de deschidere al acestei ediții, film al cărui premieră internațională a avut loc la Cannes anul acesta.

În premieră va putea fi vizionat primul lungmetraj al Cristinei Groșan, Cele mai bune lucruri te fac să bocești, regizoare care activează de mulți ani pe scena cinematografiei din Ungaria. Cristina Groșan va fi prezentă la București la proiecția filmului și va dialoga despre debutul ei în lungmetraj cu criticul de film Ionuț Mareș.

Un al debutul în lungmetraj va avea premiera în cadrul SFM, filmul Râpa al regizorului Krasznahorkai Balázs, al cărui protagonist este actorul transilvănean Molnár Levente. După film, production manager-ul de la filmări, Tofán Zsolt și set designer-ul locațiilor de filmări din România, Raluca Pascu ne vor povesti despre filmările din Munții Maramureșului – filmul a fost turnat în Maramureș.

Publicul bucureștean este deja familiarizat cu filmele regizorului Herendi Gábor, ale cărui pelicule au fost de mai multe ori prezentate cu succes în edițiile anterioare ale SFM. Cel mai nou film al său, Toxikoma va fi proiectat în cadrul SFM. Cel mai vizionat film maghiar din acest an.

În documentarul Misterul Sefket vom urmări o echipă de cineaști din Cluj care au pornit pe urmele începuturilor cinematografiei egiptene, pornite din Cluj. Seif Eddine Shawkat s-a născut în Cluj-Napoca în 1913, fiind primul fiu al consulului turc Ahmed D. Dzselaleddin şi al actriţei maghiare Incze Gabriella. Shawkat a regizat mai bine de 40 de filme în România, Egipt, Turcia, Liban şi Siria. În film vom cunoaște o poveste aparent incredibilă, istoria unei cariere pe marginea rutei Cluj–Budapesta–Cairo. După film, jurnalista Kacsó Edith va modera o sesiune de întrebări și răspunsuri cu membrii echipei documentarului, prezenți la București: Maksay Ágnes, regizoarea filmului, Filep Farkas, directorul de imagine și Boros Lóránd, reporterul filmului.

Prin cadrul unui film documentar va ajunge la București și povestea triplului campion olimpic, Szilágyi Áron, iar despre culisele acestui film documentar ne va povesti producătorul filmului, Muhi András în dialog cu jurnalistul jurnalistul sportiv Pompiliu Nicolae Constantin.

Cinematografia maghiară a fost considerată întotdeauna un reper în industria cinematografică universală. Arhiva Națională de Filme din Ungaria restaurează digital anual mai multe pelicule legendare. În programul SFM anul acesta vom proiecta filmul Privindu-ne în regia lui Makk Károly.

Pentru institutul nostru este foarte important să asigurăm platformă de prezentare coproducțiilor româno-maghiare, astfel anul acesta filmul Spirala al regizoarei Felméri Cecilia va avea avanpremiera în București în cadrul SFM, iar la finalul proiecției Felméri Cecilia și producătorul filmului, Muhi András, împreună cu co-producătorul filmului, Tudor Giurgiu vor răspunde întrebărilor publicului.

În programul SFM vom avea și un film experimental (Cai goi de Lichter Péter) și nu uităm nici de publicul nostru cinefil de vârstă fragedă, pentru care propunem 2 animații, Aventurile lui Boxi și Kartomi de Klingl Béla și Naufragiații de Szeiler Péter.

În cadrul SFM vom prezenta o selecție de scurtmetraje maghiare din ultima ediție a festivalului de scurtmetraje internaționale de la Budapesta, Friss hús.

Printre evenimentele conexe ale SFM va figura și o lansare de carte, De la cortul de cinema până la turnul de televiziune, carte ce prezintă lumea cinematografică maghiară din Transilvania și despre care vor dialoga Zágoni Bálint, editorul volumului și jurnalistul Borbély Tamás.

Săptămâna Filmului Maghiar se va încheia într-o notă optimistă cu o comedie romantică intitulată Frișcă, filmul fiind tot un debut în lungmetraj, al regizoarei Lakos Nóra. Filmul va fi urmat de un cine-concert susținut de Barabás Lőrinc Quartet, care va interpreta acorduri de pop, jazz instrumental, world music şi chiar muzică clasică pe un fundal de imagini oferite de scene de viață din anii 60-70 din Budapesta, intitulată Budapest retro. Cunoscutul trompetist de jazz, Barabás Lőrinc este pentru prima dată prezent la București.

Proiecţiile din cadrul Săptămânii Filmului Maghiar vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), filmele fiind subtitrate în limba română.

Programul detaliat al Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti, ediția a 15-a, îl găsiți pe siteul: https://culture.hu/bucuresti și www.ccu.ro.