Borderline Art Space găzduiește vineri, 29 octombrie 2021, începând cu ora 18:00, deschiderea expoziției „Aceasta nu este o expoziție”, a artistului Dan Acostioaei, realizată în colaborare cu Situl vertical (Livia Pancu + Florin Bobu), Andreea Cioară și Andrei Timofte. Expoziția, curatoriată de Cristian Nae, poate fi vizitată până la 29 noiembrie 2021 la adresa din strada Belvedere nr. 18, cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare.

Demersul artistic și curatorial intitulat „Aceasta nu este o expoziție” utilizează în mod subversiv strategiile de subcontractare și redistribuție a muncii artistice specific capitalismului post-industrial descentralizat, transformând totodată procesul uzual de cercetare, producție și expunere artistică individuală într-un travaliu colectiv de producție și redistribuție a cunoașterii. În primă instanță, artistul a fost investit cu autoritate curatorială. La rândul său, artistul Dan Acostioaei a acceptat să partajeze spațiul expozițional alocat, precum și capitalul de atenție astfel obținut, invitând să participe la expoziție lucrători culturali – Situl vertical (Livia Pancu + Florin Bobu), Andreea Cioară și Andrei Timofte – care au abordat subiecte similare cercetărilor pe care Acostioaei le-a întreprins asupra ceramicii decorative arhitecturale produsă în perioada comunistă, în special în anii 1960 și 1970. Aceste preocupări se circumscriu activității sale de profesor în cadrul departamentului de Artă Murală din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași, pe care Acostioaei o prelungește în cadrul expoziției înțeleasă ca nu doar ca arhivă, ci și ca atelier deschis și continuu.

Prin intermediul acestor serii de gesturi care vizează redefinirea radicală a demersului artistic ca proces educațional colectiv, subiectul expoziției se deplasează dinspre estetica modernismului socialist și a arhitecturii socialiste, conjugate cu memoria proceselor de producție industrială în perioada comunistă, către cadrele instituționale, culturale și economice care facilitează comodificarea și extracția de plus-valoare și capital simbolic din procesul de cercetare și cunoaștere artistică. Potrivit artistului, „cercetarea artistică devine o formă de exploatare ca <extracție artistică>, termen care face referință și la un procedeu de restaurare a operelor de artă care se aplică atunci când ceea ce este vizibil, fie el stratul de pictură, fie un basorelief sau o pictură murală, este extras de pe suport în condițiile în care acesta este mult prea deteriorat. Fiecare dintre cei prezenți în expoziție operează sau au operat astfel de extracții de capital simbolic. Proiectul socialist este înglobat, la rândul său, de piață.”

Dan Acostioaei (n. 1974) trăiește și lucrează la Iași. Este artist vizual și cadru didactic la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi. Lucrările sale se concentrează asupra modelelor identitare ale societății românești în tranziție și asupra granițelor ideologice dintre sfera economică și condițiile producției artistice în fostul bloc estic. Proiectele sale artistice au fost expuse în expoziții precum „În vremuri de speranță și neliniște”, MNAC București (2015), „Laughter and Forgetting”, Festivalul de artă Bucharest Art Week, București (2015); „Few Were Happy with their Condition: Video and Photography in Romania”, Motorenhalle, Dresda, Germania (2015); „Between Democracies 1989-2014 – Remembering, narrating and reimagining the past in Eastern & Central Europe and South Africa„, Johannesburg, Constitution Hill, Africa de Sud (2015); MPRA The School of Kyiv, Bienala de la Kiev (2015), „One Sixth of the Earth – Ecologies of Image”, MUSAC, Leon (2012), „Transitland: videoart in Central and Eastern Europe 1989-2009”, Reina Sofia, Madrid (2010), „Illuminations”, Level 2 Gallery, Tate Modern, Londra (2007).

Expoziția este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași. Proiect co-finanțat de AFCN. Sponsori: Gramma, Cuptorul Moldovencei. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.