Loc: ICR Berlin, sala 2, et. 4, Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin 

Online livestreaming pe Facebook & Youtube

Data: 21.10.2021

Ora: 19.00

Invitate: Daniela Duca și Virág Major-Kremer, curatoarele & editoarele proiectului

Moderator: Dr. Heinke Fabritius, consilier cultural pentru Transilvania la Muzeul Transilvaniei din Gundelsheim

Discuția va avea loc în limba germană

Albumul trilingv (RO/EN/HUN) a apărut în luna decembrie 2020, cu sprijinul AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) și al ICR (Institutul Cultural Român).

Proiectul pune în evidență abordări contemporane ale peisajului ca mediu artistic. Prin diversele poziții artistice selectate –Radu Baieș, Anca Benera & Arnold Estefan, Károly Elekes, Zsolt Fekete, Lehel Kovács, Szabolcs KissPál – publicația tratează interdisciplinar sinergiile tematice dintre peisaj, nostalgie și identitate, valorificând totodată un material de arhivă puțin cunoscut publicului, care documentează acțiunile în natură din anii ’70-’80 ale grupului transilvănean MAMÜ. Acest nume cu rezonanță deopotrivă stranie și familiară, MAMŰ (MArosvásárhelyi MŰhely = Atelierul de la Târgu Mureș), desemnează un grup neo-avangardist, constituit în anii 70 în Transilvania de Károly Elekes, Aladár Garda și Árpád Nagy. Pentru o perioadă de aproape șase ani, între 1978 și 1984, cei peste 20 de membri activi ai grupului, au organizat acțiuni performative și intervenții colective în peisajul din preajma orașului Târgu Mureș, cu precădere în zona misterioaselor „dâmburi umede”. Aceste acțiuni sunt prezentate și documentate cronologic în cadrului albumului prin fotografii, schițe și texte aparținând fondatorilor grupării.

Proiectul editorial vine în completarea expoziției „Transylvania Retouched. A Matter of Landscape and Representation”, inițiată la Galeria ICR Berlin în 2019 și itinerată ulterior cu sprijinul ICR la Budapesta, Sfântu Gheorghe și Brașov în decursul anului 2020.

Eveniment Facebook aici

Câteva pagini din album pot fi răsfoite virtual aici.

Un eveniment al Institutului Cultural Român din Berlin în colaborare cu Asociația Reciproca și Biroul Cultural pentru Transilvania, reprezentat de Dr. Heinke Fabritius, referenta Biroului Cultural (Kulturreferentin für Siebenbürgen am Siebenbürgischen Museum).