Future Perfect #5 / Viitor Anterior #5

Artiști: Kincső Bede, Bernadett Fejér, Júlia Kusztos, Mihai Șovăială

Curatori: Ágnes-Evelin Kispál & Attila Kispál

15.10.2021 – 31.10.2021

Federația Fabrica de Pensule marchează cel de-al cincilea moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului Future Perfect / Viitor Anterior, în data de 15 octombrie, ora 18:00, prin deschiderea expoziției Future Perfect #5, la Casa Tranzit, Str. Barițiu nr. 16, Cluj Napoca.

Ediția „Future Perfect #5” prezintă lucrări și serii de lucrări, expuse în spațiul de expoziție de la etajul Casei Tranzit, a unor tineri artiști în practica cărora fotografia este mediul principal sau unde aceasta reprezintă o componentă importantă. În același timp acești artiști sunt preocupați de tema „acasă” ori într-un context personal-istoric mai larg, ori prin prezența ei în intimitate și în profesie, ori într-o abordare sociologică și istorico-arhitecturală.

Cei patru artiști invitați sunt Kincső Bede, Bernadett Fejér, Júlia Kusztos și Mihai Șovăială: deși ei provin din diferite orașe din țară și majoritatea și-au început învățământul superior acasă – în București sau la Cluj –, ei și-au continuat studiile în străinătate, unde locuiesc și lucrează și în momentul actual.

“Invitația la proiectul „Future Perfect” a fost o provocare palpitantă, deoarece proiectul vizează generația artiștilor tineri, o scenă relativ necunoscută. Acest lucru se datorează într-o oarecare măsură faptului că în Sfântu Gheorghe nu există instituții de învățământ superior pentru artă contemporană, astfel platforma pe care relațiile intergeneraționale se clădesc este mai limitată; pe de altă parte, restricțiile de călătorie din ultimul an și jumătate au reprezentat și ele un impediment în ce privește introducerea și integrarea tinerilor artiști vizuali în scena profesională. Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA a realizat, pe baza apelurilor internaționale de proiecte „Working Title” și prin concurs, o expoziție în 2014, respectiv una în 2018, în cadrul cărora tineri artiști sub 35 de ani au avut ocazia să-și prezinte lucrările. Am plănuit să continuăm acest proiect de expoziții în anul 2020, vizând de data această un teritoriu mai mic, cel național, dar atmosfera și situația precară provocată de pandemie, respectiv viziunile instabile în ce privește viitorul apropriat ne-au forțat să amânăm apelul și expoziția pe o perioadă nedeterminată. În lumina acestora satisfacem invitația la proiectul „Future Perfect” prin introducerea unor tineri artiști a căror prezență este redusă în contextul expozițiilor din țară.”au declarat curatorii expoziției,  Ágnes-Evelin Kispál și Attila Kispál. 

Proiectul Future Perfect / Viitor Anterior vizează organizarea unei serii de 6 expoziții în spații partenere din țară și îi are drept invitați curatori pe artiștii Ciprian Mureșan, Șerban Savu, Matei Bejenaru, Mona Vătămanu și Florin Tudor, Monotremu (Laura Borotea și Gabriel Boldiș), Miklósi Dénes și Miklós Szilárd, Ágnes-Evelin Kispál și Attila Kispál, într-un exercițiu de creare a unui dialog între generațiile de artiști din România. Expozițiile anterioare s-au desfășurat la Spațiul de Artă Contemporană MAGMA în noiembrie 2020, cu o expoziție curatoriată de Ciprian Mureșan și Șerban Savu, în decembrie 2020, la Casa Tranzit, Cluj-Napoca, cu o expoziție curatoriată de Monotremu, în septembrie – octombrie 2021, la Spațiul de Artă Contemporană MAGMA, respectiv în luna octombrie a acestui an, la Spațiul B5 studio din Târgu-Mureș, o expoziție curatoriată de către Mona Vătămanu și Florin Tudor.

Expoziția Future Perfect #5 va putea fi vizitată la Casa Tranzit în perioada 15 octombrie 31 octombrie. Vernisajul va avea loc astăzi de la ora 18:00, în cadrul Noaptea Albă a Galeriilor 2021.

Expoziția poate fi vizitată în zilele de 15, 16, 17 octombrie întrele orele 18:00 – 23:00, iar în perioada 18 octombrie – 31 octombrie, între orele 16:00 – 20:00.

Mai multe informații pe www.fabricadepensule.ro

 

Partener: Casa Tranzit

Evenimentul face parte din programul Living the future – modalități de susținere a creației artistice într-un timp imposibil.

Program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca.