15. 09 – 5. 10 2021, Vernisaj NAG 15 oct. 18.00
Artiști: Alex Petcu, ATOMA, Bogdan Cazacincu, Cristian Scutaru, Delia Cîrstea, Dorin Cucicov(RO) & Lori Hepner(USA) & Grigoriy Sergeev(RU), Gabriela Cristea, Maria Zincă, Mimi Pleșoianu, Misha Diaconu, Nadine Kseibi, Radu Panait, Roper, Roxana Scutaru.
Gazdă: Crossroad Tattoo, Str. Lunei nr.7, București.
Text curatorial: Rafaela Bîrlădeanu și Antonio Brătoiu.
Organizator: ATOMA

Pornind de la întrebarea „Pe tine ce te frământă la căderea întunericului?” expoziția organizată poate aduce o serie de răspunsuri vizuale, încărcate de multă culoare și în același timp mister. Ceea ce la în lumina zilei părea prea expus, își găsește adăpostul în umbrele nopții, pentru a se juca nestingherit cu imaginația. Astfel, se crează o antiteză între zi și noapte, între partea ascunsă și cea prezentă sub razele soarelui, în timp ce lucrările expuse sunt prinse între cele două lumi.

Artiștii prezenți aduc o serie de lucrări variate, regăsite în mai multe medii artistice, dar care se află sub aceeași umbrelă a sentimentelor de care ne lăsăm copleșiți la lăsarea întunericului. Se creează o evoluție a sentimentelor și trăirilor, prin complexitatea de culorilor și subiectelor abordate în lucrări. Cel mai important personaj, care găzduiește restul oamenilor măcinați de gândurile de peste zi, este orașul, un adevărat leviatan. El oferă fundalul și mediul necesar desfășurării procesului creator, pregătind starea sufletească să evolueze de la inocența copilăriei spre melancolia serilor ploioase, fantezii, dorința pentru o viață liniștită și până la iluzii, alienarea prin tehnologie și monștrii care ne pătrund în vise. Creșterea aceasta este explorată cu ajutorul varietății operelor.

Momentul perfect pentru explorarea acestui tărâm, de obicei mai greu accesibil, unde realitatea se îmbină cu visul este prilejuit de Noaptea Galeriilor, când în orele vulnerabile ale nopții, putem să intrăm în contact direct cu exprimările artistice sincere ale celor din jurul nostru.

Toate acesre elemente vin împreună pentru a reliefa atmosfera nopții, nu ca un timp liniștit și calm, ci ca o dimensiune diferită, la fel de tumultoasă precum ziua.