Galateca găzduiește expoziția principală a festivalului de artă și tehnologie NOVA 2021

Joan Fontcuberta și memoryMechanics sunt două dintre prezențele internaționale din galerie în cadrul NOVA 2021

Expoziția de artă și tehnologie NOVA explorează forme contemporane de expresie artistică făcute posibile de tehnologii inovatoare. Artiști din România, Spania, Marea Britanie, Austria, Danemarca, Letonia sau Canada aduc la București performance-uri, instalații interactive și lucrări de artă care îmbină fotografia, mișcarea, sunetul, jocurile sau design-ul cu tehnologii precum Inteligența Artificială. Evenimentul, ce are loc între 23 august și 15 septembrie găzduiește la Galateca expoziția principală. 

exocollective & I remember (DK), Marine Theunissen, Raphael Dely (CA), Joan Foncuberta, Pilar Rosado (ES), Anna Ridler (UK), Quimera Rosa (ES), Paula Vitola (LV) & Maria Năstase (RO), Dorin Cucicov (RO) sunt artiștii ce expun în spațiul Galateca.

Tot la Galateca în 28 august (15:30-16:00) va avea loc PERFORMANCE-ul I Remember susținut de exocollective & I remember (DK).

Astfel cel mai nou proiect al spaniolului Joan Fontcuberta, considerat unul dintre cei mai importanți artiști conceptuali din lume, „Prosopagnosia | La petite mort”, realizat alături de Pilar Rosado, transformă o serie de fotografii istorice din 1930 în portrete noi, ale unor persoane inexistente, folosind tehnologia Generative Adversarial Networks (GAN), creată chiar de artiști.

Instalația memoryMechanics invită vizitatorii să își folosească corpurile pentru a scoate la lumină amintiri. În fața unui AI, care înregistrează și stochează mișcarea și sunetul, aceștia își pot spune povestea, ca parte dintr-un proiect global de salvare a memoriei. memoryMechanics este rezultatul cercetării a două grupuri de artiști danezi.

Alături de Galateca, creart Gallery, CINETic  și DESCHIS Gastrobar sunt spațiile în care puteți vedea proiectele incluse în  NOVA 2021. 

Programul Nova 2021 include și o  serie de workshop-uri și prezentări dedicate studenților sau pasionaților de tehnologie. Christa Sommerer și Laurent Mignonneau, fondatorii unuia dintre cele mai importante programe de studii în tehnologie și artă din Europa, Interface Cultures Department de la Universitatea de Artă și Design din Linz, vor susține o prezentare despre munca lor și cele mai importante trenduri în domeniu. Din program face parte și un workshop despre machine learning susținut de Grigore Burloiu, fondatorul masteratului de Tehnologii interactive pentru arte performative și media din cadrul UNATC București.

Seria evenimentelor NOVA 2021 s-a deschis pe 23 august cu un sound performance al artistei letone Paula Vitola, care transformă lumina soarelui în muzică – I SPEAK SUN.

Calendarul complet al festivalului este disponibil pe www.novanova.ro

„2020/2021 este bucata de timp în care cu toții am ajuns să ne punem întrebări mari în cadre mici. Dincolo de performanța tehnologiilor pe care le implică, lucrările din această ediție a NOVA vorbesc despre identitate și apropiere. Sunt câteva unghiuri personale ale artiștilor invitați, interesant de descoperit împreună. Arhitecturi ale “eu”-ului și ale “noi”-ului, construite cu instrumentele vremii. Ca să ne ajute să ne privim mai îndeaproape, rețele neuronale artificiale complexe parcurg zilnic procese de învățare gigant. Am inclus în NOVA o parte cuceritoare a acestor duete om-mașină, în care ne căutăm.” Emilia Păunescu, curatorul NOVA

Participarea la evenimentele NOVA este gratuită. O parte dintre performance-uri și workshop-uri necesită înscriere prealabilă. Toate detaliile sunt pe site-ul festivalului.

Noutăți despre NOVA vor fi postate pe paginile de Facebook/Instagram Galateca sau Facebook/ Instagram NOVA

NOVA este organizat de FINEDREFINED și Asociația Culturală Control N și este powered by George. Primul banking Inteligent.

Comunicat de Munteanu.

NOVA are loc cu sprijinul Kulturværftet | The Culture Yard, CLICK AI-days, AI Lab, HAUT, Catch, Kunstuniversität Linz, Interface Cultures, Ambasada Canadei în România, Ambasada Spaniei în România, Conceptual Lab by Theo Nissim, creart, Teatrelli, Galateca, British Council, UNATC, CINETic, DESCHIS Gastrobar.