FÉMINITÉ(S)
Artiste: Alexandra Șerban, Ana Bănică, Ana Dumitru, Iarina Nicolae, Megan Dominescu, Olivia Ioan, Raluca Neagoe, Theodora Năstasie
Curator: Monica Seiceanu
Vernisaj: 31 august 2021, ora 19:00
Camera E12– Etajul 2
Atelierele Malmaison
31.08 – 18.09. 2021
Noua expoziție FÉMINITÉ(S) în spațiul ”Camera E12” al Atelierelor Malmaison este organizată de echipa de voluntari ai galeriei Anca Poterașu – tineri curatori, artiști și critici de artă. Monica Seiceanu, Ana Dumitru, Theodora Năstasie, Olivia Ioan explorează în acest context o temă de interes comun sub îndrumarea galeriei, într-un spațiu în care li se oferă oportunitatea de a realiza un proiect expozițional propriu, de la selecție, concept, la panotare și organizarea vernisajului.
Unul dintre obiectivele acestei expoziții este să evidențieze și să contracareze anumite prejudecăți trecute sau în continuare existente în legătură cu folosirea materialelor textile în artă: arta textilă nu trebuie să fie delicată și fragilă, conținutul ei desfășurându-se cu mult în afara spațiilor domestice în care a fost pentru mult timp ascunsă.
Termenul Féminité(s) subliniază în acest sens unitatea contrariilor dintre singularitatea conceptului de feminitate și pluralitatea experiențelor sau perspectivelor care participă la acest fenomen. Expoziția prezintă lucrări ale unei noi generații de artiste, concentrându-se pe arta textilă emergentă contemporană. În același timp, se explorează felul în care anumite teme recurente revin în discursul artistic actual, având în vedere mai ales contextul pandemic în care mulți artiști confruntați cu o lume din ce în ce mai virtuală s-au îndreptat spre aspectul tactil și intim al artei textile.
Fragment din textul curatorial realizat de Monica Seiceanu. Textul integral disponibil aici: https://arac.ro/feminites/
_______________________
Alexandra Șerban (n. 1999) folosește arta drept un mod de a comunica mai întâi cu ea însăși, și apoi cu lumea exterioară. O interesează mediul din jurul său și mai ales o fascinează felul în care gândim diferit, dar totuși atât de similar. Prin artă explorează identitatea, sinele și prezența acestora în viaţa unei persoane. De cele mai multe ori, Alexandra lucrează în serii, dar toate lucrările îi sunt interconectate, acestea fiind mai mult sau mai puțin despre percepție, experimente și arta ca mecanism de autocunoastere.
Ana Bănică (n.1978) a studiat Grafică și Design la Universitatea Naţională de Arte din București. În lucrările sale explorează cu precădere tema cuplului, a iubirii și a relațiilor, broderiile ei reușind să transmită povești de dragoste încărcate de umor. Este membru fondator al grupurilor PULS 1000 (2000), aproximativ 28 (2002), membru al asociației Art is not dead și al Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP).
Ana Dumitru (n. 1998) este o artistă vizuală cu o practică interdisciplinară, absolventă a Universității Naționale de Arte din București, cu specializarea în fotografie și artă video. În decursul său artistic a fost interesată de subiecte precum alienare, relația individ – spatiu, corpul uman. Din 2021, este cofondatoare a duo-ului 2am artist group împreună cu Monica Seiceanu.
Iarina Nicolae (n. 1998) este ilustratoare și artistă vizuală cu sediul în București, România. Lucrările sale variază de la ilustrație, sculptură, picturi și experimentarea cu animație și picturi murale, influența ei provenind din experiențe personale, emoții și vise. Abordarea ei stilistică reiese din suprarealismul combinat cu arta urbană, un amestec între tradițional și digital, pentru a construi o lume plin de creaturi și oameni cu o calitate autoreferențială folosind culori saturate, detalii și forme organice.
Megan Dominescu (n. 1997) trăiește și lucrează în București unde a absolvit cursurile Departamentului de pictură de la Universitatea Națională de Arte în 2018. Născută în Olanda, Megan a locuit apoi o perioadă la Washington, D.C. înainte de a se muta în România. Megan Dominescu se inspiră din arealurile culturale diferite în care a crescut pentru practica ei artistică. Folosind umorul ca armă, opera ei are ca punct de pornire observarea și documentarea absurdului, evidențiind discrepanțele culturale și celebrarea bizarului. Megan este membră a spațiului de artă MOXA20 din București și face parte din duo-ul Miss Clitoral.
Olivia Ioan (n. 2001) este studentă în anul III la Facultatea de Pictură din cadrul Universității de Arte din București. A absolvit Liceul de Arte Plastice ,,Nicolae Tonitza”, secția Design Vestimentar, și este interesată să reconcilieze cele două etape ale formării ei artistice – mediul textil și pictura. Tematicile prin care se evidențiază în această expoziție sunt spațiile interioare, intime pe care le vitalizează prin accentuarea absenței.
Raluca Neagoe (n. 1998) este absolventă a Universității Naționale de Arte din București, cu specializarea în arte textile și imprimerie. În prezent urmează un program de studii masterale în cadrul Centrului de Excelență în Studiul Imaginii, secția Teoria și Practica Imaginii. Este preocupată de valențele terapeutice ale artei, de funcțiile sociale și politice ale acesteia, de relația dintre arta vizuală și literatură.
Theodora Năstasie (n. 1999) este absolventă a Universității Naționale de Arte din București, cu specializarea în artă textilă și imprimerie. În prezent, urmează un program de master în cadrul Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii, secția Teoria şi Practica Imaginii. Este interesată de antropologie dar și de combaterea problemelor ridicate de inegalități sociale.
Monica Seiceanu (n. 2001) studiază filosofie la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, iar printre centrele ei de interes se numără fenomenologia, estetica și arta contemporană. A publicat articole în Revista Arta și în revista Opium Philosophie.

Recent Comments