Recital instrumental
31.07.2021, ora 17.00
Loc: Sala Scoarțelor a Palatului Mogoşoaia
Parteneri: Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Primăria Capitalei
Adriana Cristea, Vioară
Maria Grecu, Pian
Program:
W. A. Mozart – Sonata în mi minor pentru pian și vioară, KV 304
L. van Beethoven – Sonata “Primăverii” pentru for pian și vioară în Fa Major, Op. 24
P. Constantinescu – ‘Toccata’ pentru pian solo
G.Enescu – “Lăutarul” pentru vioară solo
C. Porumbescu – ‘Reverie’ pentru vioară și pian
A. Dinicu – “Ciocârlia” pentru vioara si pian (transcripție Grigoraş Dinicu)
G . Dinicu – “Hora Mărțișorului” pentru vioară și pian (transcripție Adriana Cristea)
Intrarea liberă
Maria Grecu și Adriana Cristea și-au pus bazele muzicale la Liceul de Muzică George Enescu din capitală, unde s-au întâlnit pentru prima dată. Apoi, au pornit pe drumuri separate, studiind la unele dintre cele mai renumite universități de muzică din Marea Britanie și din lume: Colegiul Regal de Muzică din Londra, respectiv Colegiul Nordic Regal de Muzică din Manchester. Au cântat pe multe scene din Marea Britanie, Europa și Orientul Mijlociu, fiecare pe drumul ei.
S-au reîntâlnit la București, după terminarea studiilor, cu perspectiva de a colabora împreună, mânate de energia creatoare, pasiunea pentru muzică precum și de experiența traiului pe aceleași meleaguri.
Maria a reușit să își valorifice darul creativ printr-o prezență convingătoare și carismatică în apariții scenice, remarcate prin profunzime, temperament, expresivitate, comunicare și capacitatea de a se transpune prin propria-i interpretare.” – Andrew Ball, 2018
Violonista româno-britanică Adriana Cristea, combină pasiunea, expresia și expertiza prin muzica ei în calitate de solist, recitalist, muzician de cameră, profesor de vioară, director de recital și creator de conținut online.
Sonata în Mi minor pentru pian și vioară de Wolfgang Amadeus Mozart oferă un cadru ideal pentru începerea călătoriei noastre muzicale,însoțit de duioșia, accentele și melodicitatea lucrării.
Sonata Primăverii de Ludwig van Beethoven aduce cu sine o stare de bine printr-un peisaj plin de seninătate, energie și viață, ce se fac simțite în timp real odată cu muzica plină de contraste, accente și dialoguri muzicale între “replicile” pianului și cele ale viorii.
Continuăm călătoria muzicală pe plaiurile dobrogene, unde locuitorii danseaza și se veselesc în atmosfera Jocului dobrogean, pe ritmurile Toccatei pentru pian de Paul Constantinescu.
Lăutarul pentru vioară solo de George Enescu spune povestea întregului neam al țăranului român, cu bucurii, tristețe, joc, dor și dragoste de țară.
Deseori, țăranul meditează asupra vieții intrând într-o stare de visare, caracteristică Reveriei lui Ciprian Porumbescu, în care diverse scene din viața de la țară îi survin în minte.
Legătura cu natura este sacră pentru el, respectând plantele și copacii, dar și animalele și păsările. Ne bucurăm și noi de ele prin intermediul Ciocârliei lui Angheluș Dinicu, aranjată pentru vioară și pian de nepotul său Grigoraș Dinicu.
Și pentru că ne plac jocurile și dansul, încheiem aventura noastră muzicală cu Hora Mărțișorului de Grigoraș Dinicu, în varianta transcripției Adrianei Cristea, unde scenariul se încheie cu veselie și bucuria oamenilor de a fi împreună pe ritmurile muzicii.