În 6 august vă invităm la deschiderea expoziției A Safe Place a artistei Claudia Chelaru; curator Liviu Bulea.

Expoziția poate fi vizitată până în 27 august.

REACTOR de creație și experiment, Strada Petöfi Sándor 4 400611 Cluj-Napoca, Romania

Spațiul public se referă la o zonă care este accesibilă tuturor persoanelor, indiferent de rasă, sex, etnie, vârstă sau nivel social, este locul unde limitele invizibile care ne separă (precum cele social-economice) sunt contestate temporar. În această expoziție, Claudia Chelaru explorează relația dintre spațiul public și cel privat, aspecte specifice fiecăruia, (inter)acțiunile oamenilor, tipologii și elemente care întregesc spațiile noastre, cu un interes special pentru natură.

Universul creat redă multiple imagini-fragmente din piața publică (acest spațiu unde oamenii interacționează), prezența piețelor având un efect major asupra calității comunicării și relaționării dintre cetățeni. Este un loc bun pentru diversitate, un loc unde toate segmentele sociale se întâlnesc, comunică și pot fi observate. Fără observație și interacțiune cu această varietate de tipologii și mentalități există pericolul izolării cerebrale și /sau al uniformizării. Claudia este un observator care, prin limbajul ei artistic, relatează povești din viața cotidiană, în aparență comune. Însă, prin detaliile pe care le redă, artista ne invită la examinarea în profunzime a identității fiecăruia dintre personajele prezente. Ceea ce e în aparență banal aici devine fermecător.

Expoziția Claudiei Chelaru ne oferă oportunitatea de a interacționa cu poveștile personajelor surprinse, cu locurile de unde acestea provin și locurile în care se află.
„A safe place” studiază natura umană în relația dintre spațiul public și cel privat, dintr-o perspectivă subiectivă. În creația Claudiei, întâlnim un univers la limita dintre realitate și fantastic, adânc ancorat în locurile prin care artista a trecut de-a lungul vieții.

BIOGRAFIE:

Claudia Chelaru este un artist vizual care trăiește și lucrează în Cluj-Napoca, România. A absolvit licența și masteratul în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția de grafică, în 2007, respectiv 2009. Activitatea Claudiei acoperă ilustrația de carte, designul de produs, ilustrația de modă, designul de personaje și scene pentru animații și jocuri indie.

Universul ei dezvăluie structuri organice, texturi bogate, plante, geometrii, personaje feminine stranii si, ocazionale, detalii sumbre. Compozițiile și portretele Claudiei, în contraste improbabile și linii delicate, înfățișează un realism magic, evocând o fascinație aparte pentru experiența umană.