CELULA CREATIVĂ: REEDUCAREA CONTINUĂ

Un spectacol despre „evadări” memorabile din Gulag, despre libertatea din temniță, jertfă și creativitate în zeghe, într-o formulă dedicată pomenirii oamenilor-model și a experiențelor-școală: duminică, 25 iulie, debutează la Memorialul Gherla turneul „Celula Creativă: Reeducarea continuă”, organizat de Asociația SEMN, trio-ul muzical Torsan/Dan/Bălan și partenerii lor.

Premiera, cunoscută parțial publicului local după avanpremiera din Noaptea Muzeelor la Memorialul Gherla, este un proiect pus în slujba memoriei atrocităților petrecute în pușcăriile comuniste, care traversează mai multe teritorii artistice și media: sculptură, muzică, performance audio-video, poezie, cuvânt scris.

Construcția sonoră a evenimentului este exprimată de un amestec de instrumente de suflat clasice (fluiere, blockflote, clarinet, saxofon), bass/computer live și chitară preparată electronic, cu texturi audio amplificate, în registre joase sau extrem de înalte, pentru a acoperi toată plaja frecvențelor.

Asociația Memorialul Gherla a devenit, la scurt timp de la înființare, un catalizator de anvergură națională al unor proiecte legate de cercetare, educație, popularizare a istoriei concentraționare, așa cum s-a manifestat în timpul regimului comunist instalat în România postbelică. Spectacolul găzduit de Memorial este, alături de proiectele Viză pentru Gulag și Epitaf, încă un experiment autohton în cautarea unor perspective alternative de reflecție asupra istoriei comunismului.

Tot în premieră, Celula Creativă va distribui și o ediție tiparită a ziarului SEMN, o „foaie în ediție unică despre libertate în absența libertății”, o încercare de a „lăsa lumii și un cuvânt scris, un martor cuminte al celor mărturisite” la întâlnirea de duminică.

Reprezentațiile itinerante vor fi găzduite săptămâna viitoare la Biblioteca Județeană George Coșbuc din Bistrița-Năsăud (27 iulie), apoi la Muzeul Național al Unirii de la Alba Iulia (29 iulie) și vor continua în alte șase orașe din țară. Proiectul, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, se va încheia la București în 14 octombrie, la Biblioteca Națională.

Date biografice despre oaspeții Memorialului Gherla:

Bălan Andrei:  sculptor, muzician, arhitect

Numele spectacolului de duminică seara se regăsește parțial într-unul din proiectele sale anterioare: „Fenomenul Pitești- Reeducarea continuă”.  A continuat proiectul Binom+1, cunoscut și el vizitatorilor Memorialului Gherla, unde a fost găzduit în ultimul an, cu noile intenții semnate… Asociația S.E.M.N.

Combină sculptura cu texturile sonore de chitară

Dan Adrian Ionescu: arhitect, artist vizual, asistent universitar

Realizează videoproiecții și videomapping pentru numeroase spectacole de teatru și dans contemporan, scenografie și instalații audio/video

Călin Torsan: scriitor, poet, muzician

Lecturi publice într-o sumedenie de locuri din țară și ici-colo, în Europa.

Pasionat al instrumentelor de suflat (saxofon, clarinet, fluiere, caval, bigpipe etc.). Activează în mai multe proiecte muzicale: Domnișoara Pogany, Multumult, T.D.B. etc.

Concept artistic:

Sculptură – visual, comemorativ, portret, static, palpabil

Video/mapping – visual, limbaj new media, accesibil publicului tânar, dinamic,  incursiune – „arhiva în prezent”

Sunet / soundscape – auditiv, stare, tensiune, atmosferă

Performance – psihologic, palpabil, efemer, interactiv

Poezie – auditiv, original, istorie, emoție

Spectacol: Celula Creativă: Reeducarea Continuă

Intrarea gratuită

Data: 25 iulie 2021, de la ora 19.30

Gazda: Memorialul Gherla, str. Cărămizii 2A, Gherla, jud. Cluj

Email: [email protected]

Telefon: 0723360582

Web: www.memorialulgherla.ro

https://www.facebook.com/MemorialulGherla