Colonia Pictorilor, Baia – Mare

In perioada 11 iunie -11 august, 2021, COLONIA PICTORILOR, Baia – Mare, gazduieste expozitia “Instances” a artistei Florica Prevenda.

“Florica Prevenda este o artistă contemporană cu un parcurs mai degrabă particular și independent. Formată în învățământul artistic de dinainte de 1989, Prevenda și-a însușit pe deplin lecția tradițională a picturii, cu temeinicele sale baze tehnice și disciplina de atelier, totodată detașându-se de ea într-un efort de (re)integrare a acestui mediu încărcat istoric în discursul artistic contemporan. Acest demers, în conlucrare cu înțelegerea profundă a mecanismelor specifice lumilor și scenelor artistice din prezent, a contribuit la individualizarea imaginii sale: o artistă care atinge subiecte relevante nu numai pentru contextul local ci și pentru cel mai larg, global, în expoziții atât acasă, cât și în afara țării, o artistă ce reușește să comunice prin opera sa cu audiențe diverse, de la cele profesioniste la publicul larg. (…) Abordarea sa integrează istoria picturii și pe cea mai largă a artei secolului XX (rezonând cu grattage-ul suprarealist sau combines-urile lui Rauschenberg), prezentul și unele dintre posibilele vieți viitoare ale picturii. Artista apelează la mijloacele colajului și asamblajului din materiale variate (carton, fragmente de cărți, ziare, fotografii, gips) într-un proces de transgresare a picturii și de emancipare a sa din suprafața bidimensională în spațiu și volum”.

La vernisaj a fost lansat albumul de arta Florica Prevenda – INSTANCES.

Albumul în limba engleză apărut la Editura Institutului Cultural Român cuprinde o selectie de  lucrări realizate de Florica Prevenda în intervalul 1999-2019, grupate în ciclurile Faces without a Face, Shadows of the Present, Net People, Time Regained, Serenity, Anonymous, Facebook Obsession și Ephemeral.

Reproducerile sunt însoțite de un dialog între artistă și istoricul de artă și publicistul Adrian Guță, precum și de texte semnate de Magda Predescu (Florica Prevenda. Embodiments), Aurelia Mocanu (Intense, Deposition and Detachment) și Diana Ursan (Connected, Ephemeral and Anonymous: The Contemporary Condition in The Recent Work of Florica Prevenda).

fotografii arhiva artistei Florica Prevenda