Open Lab – Reactor deschide ușile laboratorului

Performance-uri și instalații artistice

11-17 iulie 2021

Împins pe de o parte de promisiunea din nume, pe de alta de reevaluarea și adaptarea impuse de pandemie, Reactor de creație și experiment și-a concentrat în ultimele luni o tot mai mare parte din energie pe cercetare și experiment artistic. Într-un sistem teatral care riscă să creeze automatisme, laboratorul devine o necesitate, un cadru care permite sondarea unor concepte și metode dincolo de presiunile specifice producției de spectacol.

În cadrul proiectului Laborator de creație și experiment, 14 artiști colaboratori ai Reactor, regizori, dramaturgi, actori, au participat la ateliere, s-au întâlnit să discut despre căutările lor, s-au împărțit în echipe și au experimentat. Rezultatele sunt exact asta: experimente, frânturi, căutări, works in progress. Între 11 și 17 iulie, ușile laboratorului se deschid, iar aceste rezultate vor fi făcute publice. Nu din dorința de a prezenta produse finite, ci din aceea de a comunica, atât cu publicul cât și cu profesioniști din lumea artelor performative, de a da mai departe propriile căutări și de a spori vizibilitatea noțiunii de laborator, a necesității și importanței acestuia pentru un teatru viu.

Evenimentele sunt dezvoltate în programul re:form, realizat de Centrul Cultural Clujean în cadrul proiectului Cluj Future of Work finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Urban Innovative Actions și Primăria Cluj-Napoca. 

Evenimentele fac parte din „Laborator de creație și experiment”, un proiect Reactor de creație și experiment, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

11 iulie, ora 20

Reactor de creație și experiment

performance

Ce se pierde și ce se câștigă

de: Raul Coldea, Cătălin Filip, Ioana Hogman, Alina Mișoc, Doru Taloș

Ne gândim la artă ca la ceva care construiește și reimaginează lumi. Dar cum ar fi dacă ne-am gândi ca la o pierdere? Deciziile care se iau în timpul proceselor artistice limitează, cenzurează. Ochiul din afară al regizorului cenzurează. În final, produsul e doar un rest al unei multitudini de posibilități care nu au fost explorate. Uneori așa e și în iubire, așa că am construit performance-ul ca pe un studiu asupra iubirii și singurătății.

Ce se pierde și ce se câștigă e un exercițiu de teatru în care regia s-a făcut prin corespondență și în care actorii s-au întâlnit doar de câteva ori ca să testeze cum se întâlnesc în același spațiu playlist-urile de acțiuni și situații pe care fiecare dintre ei le-au primit.


Durată: 1h 15’
rezervări: [email protected], cu mențiunea „rezervare ce se pierde și ce se câștigă”. Vă rugăm să menționați numărul de locuri pe care doriți să îl rezervați.

12, 15, 16 iulie, intervalul 22 – 23:30

Centrul Clujului

Tur ghidat pentru 1 spectator

Every little piece of your life will mean something to someone

de Olivia Grecea

acesta e un tur ghidat afectiv. neinstagramabil, extrem de subiectiv, cel mai probabil foarte neinteresant, cu potențial maxim de cringe. pentru că nu am răspunsuri la următoarele întrebări (selecție relevantă): ce nu trebuie să faci când ești interesat/ă de cineva? dar când nu ești? când devine durerea o pasăre? ce trebuie să fac? ce poate fi afirmat cu certitudine despre iubire? te invit să ai păreri. sper că îți place să te plimbi pe străzi noaptea.


Durată: 30 min
Rezervări: [email protected]. Vă rugăm să menționați ziua și ora la care doriți să participați (22:00, 22:30 sau 23:00)

13 și 14 iulie, în intervalul 19-23

Reactor, sala de sus

Instalație performativă


Încă 5 minute

de: Diana Dragos, Olivia Grecea, Cosmin Stanila si Adonis Tanta
text: Olivia Grecea, Cosmin Stănilă
concept vizual: Diana Dragoș
soundscape: Adonis Tanța

E noapte și timpul se dilată. Absență, timp, abandon, zgomote interioare și exterioare. Dacă reușești să dormi, creierul tău înmagazinează informații noi și elimină deșeurile. Dacă nu, poți înlocui liniștea celorlalți cu un worry doll. Toată lumea are nevoie din când în când de cineva lângă care să nu doarmă.

Durată: aproximativ 15 minute

rezervări: [email protected], cu mențiunea „rezervare încă 5 minute”. Instalația este construită pentru a fi vizionată individual. Vă rugăm să menționați în mail ziua și intervalul orar în care doriți să participați (19-20, 20-21, 21-22, 22-23)


13-14 iulie, în intervalul orar 19-23

Reactor – sala studio

Instalație

Oraculum

de Alexa Băcanu, Ana Cucu-Popescu, Lucian Teodor Rus

Ne-am întrebat: cum ar fi dacă am putea primi dintr-o dată toată informația de care avem nevoie? Și ne-am imaginat că am pleca mai departe eliberați, liberi să ne trăim viețile, înțelepți și inocenți. Am imaginat un botez de informație, informație dată mai departe din om în om, cu generozitate, esența mai multor vieți, concentrată într-o pastilă de câteva minute. Un sistem automatizat, eficient, rapid: intri ignorant, ieși iluminat. Soluția la doom scroll, FOMO, complexul de inferioritate, găurile de vierme ale Internetului. Un oracol de secol XXI. O preoteasă crowdsourced. Un răspuns ambiguu și contradictoriu, dar un răspuns.


Durată: aprox. 10 minute

Rezervări: [email protected], cu mențiunea „rezervare Oraculum”.
Instalația este construită pentru a fi vizionată individual. Vă rugăm să menționați în mail ziua și intervalul orar în care doriți să participați (19-20, 20-21, 21-22, 22-23)


17 iulie, ora 18:00

Pădurea Parc Făget – amfiteatru

Performance

Resturi și așchii

un playlist performativ cu Oana Mardare și Petro Ionescu

Eu sunt Oana. Sunt actriță. În amfiteatrul din Făget, vă propun un playlist, o trecere prin ce mi-a rămas neconsumat sau nefăcut de-a lungul timpului. În încercarea de a găsi un fir roșu al acestor resturi. E ceva de-al meu în tot mormanul ăsta? Ce știu să fac? Ce îmi place să explorez? Ce este un actor în afara unui concept? Ce îl ține să își facă meseria? Ce caută? Ce are de oferit? Cui? Cu ce rămâne?

Mă sprijin în Petro, regizoare, dramaturgă, colegă și ochi blând din afară. Ofer momente de divertisment. Momente de jale. Momente de liniște. Momente șocante. Momente pur egoiste. Citez artiștii care m-au influențat și provocat. Copiez de la colegi. Recuperez momente refuzate. Dezvălui momente ascunse. Accesez arhiva profesională a momentelor pe care nu le voi mai expune niciodată. Vă povestesc sincer sau vă păcălesc sincer. Vă dau ce pot. Cu plăcere.

Durată: aproximativ 100 de minute
rezervări și detalii despre cum poți să ajungi la locație: rezervar[email protected] (cu mențiunea „rezervare resturi și așchii”)

Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creație și experiment pe site-ul www.reactor-cluj.com și pe paginile de Facebook și Instagram ale Reactor.