Pe 11 și 12 iunie 2021 are loc deschiderea oficială a spațiului de artă Atelierele Malmaison, un proiect care a coagulat o comunitate de artiste, artiști, manageri culturali și galeriști în clădirea Malmaison, situată pe Calea Plevnei nr. 137C, corp B.

Inițial o cazarmă militară, Clădirea Malmaison are o importanță istorică semnificativă și o vechime de 177 de ani, timp în care aici au funcționat, pe rând, o Școală Militară de Ofițeri, un tribunal militar, o închisoare în timpul regimului lui Antonescu și un centru de anchetă și detenție al Securității în perioada de început a regimului comunist. Atelierele Malmaison își propun să integreze clădirea în circuitul viu al orașului, inaugurând o nouă etapă în lunga sa istorie.

Atelierele Malmaison ocupă aproximativ 3000 mp din clădirea Malmaison, iar spațiile de lucru sunt ocupate în totalitate pe termen lung. Prin eforturile comunității artistice și cu sprijinul UniCredit Bank și Brico Depot, primul etaj al spațiului a fost complet renovat și ocupat de 20 de ateliere de artiste și artiști, 2 spații non-profit, o galerie de artă și un studio de fotografie. Etajul 2 se află în prezent în renovare, urmând să fie deschis în totalitate în cursul anului 2021 cu 18 ateliere de artiste și artiști și 6 spații de proiecte coordonate de grupuri artistice, asociații non-profit sau galerii de artă.

Proiectul Atelierele Malmaison a luat formă în mod organic, independent, prin autoorganizarea unui grup multidisciplinar activ în diferite medii pe scena de artă contemporană din București. Deși nevoia unor inițiative de acest tip nu este deloc una nouă, de puține ori în istoria scenei de artă bucureștene un grup atât de extins a reușit acest tip de coagulare.

Spațiul urmărește să contribuie la conturarea unui context cultural stabil și sustenabil pe termen lung prin solidarizare, încurajarea colaborărilor între artiste, artiști și alți agenți culturali pe plan național și internațional și susținerea noilor generații, care au nevoie de o structură de suport stabilă.

Comunitatea formată în jurul Atelierelor consideră că arta și artiștii, artistele trebuie sa aibă un loc sigur și vizibil în societate, iar creația lor necesită o susținere pe termen lung prin existența spațiilor de expunere și de lucru accesibile ca preț și locație. Programul cu publicul larg este limitat la două deschideri oficiale anuale ale întregului spațiu și la alte câteva deschideri punctuale de ateliere, spații independente sau galerii.

Cu ocazia primei deschideri a spațiului, vineri, 11 iunie, între orele 16-20, și sâmbătă, 12 iunie, între orele 14-20, se vor putea vizita:

Etajul 1 |

 • ateliere: Loreta Isac & Constantin Cojocaru, Gyarfas Olah, Livia Fălcaru, Lea Rasovszky, Mircea Popescu, Mișu Coșulețu, Otto Constantin, Daniela Pălimariu și Dan Basu, Anca Bucur, Adelina Ivan, Alex Baciu, Otilia Boeru, Anca Benera & Arnold Estefan, Radu Boeru, Ioana Gheorghiu și Nicoleta Moise, Anca Dima și Andreea Stegaru, Adriana Preda și Cătălin Velea, Ramon Sadîc, Virginia Toma
 • Cazul 101 – Marius Bodea „Out of the Thin Air”
 • Galeria IVAN – „Secret Language”, expoziție de grup
 • MATKA

Etajul 2 |

 • ateliere: Zoltán Béla, Eduard Constantin, Olivia Mihălțianu & Stoyan Dechev, Giles Eldridge, Cătălina Gubandru, Silvia Trăistaru, Dan Vezentan
 • Sandwich Offspace – Elena Scutaru: Avatar
 • Cabinet 44 – Ioana Gheorghiu: Colecția Huber / Eigstler (intervenție)
 • /SAC Spațiul de Artă Contemporană – Fusion:AIR 2021 – Structuri convertibile, expoziție de grup
 • on (Sabina Suru & Andrei Tudose) – I am alone with your thoughts

În curtea interioară | Rezidența21 prezintă:

 • Vineri 19-22: ASMR / Diana Miron & Laurențiu Coțac / Sillyconductor / Simina Oprescu
 • Sâmbătă 19-22: Liliputana / #fluid / Dance Divine

În pregătire la etajul 2:

 • ateliere: Liliana Basarab, Lucian Bran, Alex Buță, Floriama Cîndea, Larisa Crunțeanu, Elena Diaconu, Lucian Hrisav, Giuliano Nardin, Cristian Răduță
 • galerii: Anca Poterașu Studio, H’Art, Invitro

Sponsor principal: UniCredit Bank

Sponsori: Brico Depot, THE PLOT, URSA, Policolor

Partener eveniment: Bere Grivița

facebook.com/AteliereleMalmaison

instagram.com/atelierele_malmaison

Calea Plevnei 137c, Corp B (aripa stângă), Etaj 1 + 2, Sector 6 București