Corporalități. Identități incerte

Ada Muntean

Curator: Lina Țărmure

27 mai – 8 iunie 2021
La Cave, Institutul francez Cluj-Napoca
Program de vizitare : luni – vineri, 10 – 17

Réalités corporelles: des identités incertaines este un proiect al artistei Ada Muntean ce vizează problematica identității omului contemporan, a sinelui, a ego-ului și a relației corp-societate.

În viziunea acesteia, corpurile umane descriu o realitate cunoscută fără a o delimita cu certitudine: de la o înșiruire de posibile tiplogii/caractere umane, la înfățișarea unei culturi/societăți și până la confesiunea unei istorii personale – acestea încheagă o serie vizual-plastică menită a pune întrebări și nu neapărat de a răspunde concret asupra naturii omului contemporan. Ipostazele identitare cu caracter ambiguu și tranzitoriu sugerează vizual o dezintegrare, o dematerializare a trupului, iar ideatic subliniază decadența existențială.
Compozițiile chestionează capacitatea de regăsire a receptorului în subiectul reprezentat, însă păstrează un voit mister prin eliminarea caracterului narativ și a portretisticii descriptive.

Ada Muntean  s-a născut în 1987 la Cluj-Napoca, unde trăiește și lucrează.
În 2009 a absolvit secția Grafică a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde ulterior a obținut masteratul în 2011 și doctoratul în Arte Vizuale, în 2019. A beneficiat de burse universitare la Birmingham Institute of Art and Design, Marea Britanie și Jan Matejko Academy of Fine Arts din Cracovia, Polonia. În 2015 a urmat un internship la Peckham Platform din Londra, iar în 2016 la Galeria Plan B din Berlin. Între expozițiile personale se numără Corporealities. Uncertain Bodies la Estopia Art Gallery Bucuresti (2020), Relativity, duo show cu Andreea Anghel, Galeria Nano, Cluj-Napoca, Blackout.[Follow The White Rabbit], NEW NOW Art Space, Frankfurt și Sabotage: Deconstructing The Unforeseen – Camera, Centrul de Interes, Cluj-Napoca, în 2018; Dot Fever. Future Memories, duo show cu Mathias Bar, open studio Cluj; Fluid Identity, FIVE PLUS Art Gallery, Viena, în 2017, ș.a.

A participat la numeroase expoziții și proiecte de grup:  Blurred Is the New ID, Estopia Art Gallery, București, în 2020, Private Fears  în cadrul Worldwide Apartment and Studio Biennale în 2019, Woman, All Too Woman, Muzeul de Artă din Timișoara, și Join the Dots, Imago Mundi, Salone degli Incanti, Trieste, Italia, în 2018; Process Terminus, Art Encounters, Timișoara; With | out Guidelines, Launloc Gallery, Cluj-Napoca și ARTOPIA, Viena, în 2017; Open16, Peckham Platform, Londra; Resurrected, FIVE PLUS Art Gallery, Viena; Learning & Unlearning – Înecați_Panta Rhei, Galeria Plan B, Cluj-Napoca în 2016 ș.a. În 2010 a expus în proiectul fotografic Superbia, în Noua Galerie a Institutului Cultural Român de la Veneția, prezentat în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția.