Gina Patrichi 8
Expoziția va fi vernisată de către Ambasadorul Ungariei la București, E.S. Zákonyi Botond și Episcopul Eparhiei Reformate de Ardeal, Kató Béla.
Textul expoziției a fost realizat de către Szabó Csongor, iar materialul fotografic a fost realizat de către Vajda Ferenc.
Potrivit însemnărilor, comunitatea reformată din București s-a creat la răscrucea secolelor XVIII-XIX, păstorită de preotul Sükei Imre.
Biserica protestantă din România s-a consolidat ca organizație în anul 1885, respectiv în urma vizitei din 1887 a episcopului Eparhiei Reformate din Ardeal, Szász Domokos, prin înființarea unei eparhii proprii în România și numirea preotului bucureștean ca protopop.
Începuturile învățământului maghiar în București datează tot din anul 1815 când pastorul Sükei Imre îi învăța pe copii la propria sa locuinţă. Școala elementară reformată a fost fondată în 1856 de preotul Koós Ferenc.
La începutul secolului XX funcționau două școli reformate: o școală de fete (pe strada Sfinții Voievozi) și o școală de băieți (strada Sfântul Ștefan). În anul 1909 școlile reformate aveau 476 de elevi. În primii ani de după sfârșitul războiului școlile maghiare nu au primit autorizație de funcționare.
Şcolile confesionale au fost desfiinţate definitiv după cel de-al Doilea Război Mondial, în 1948, învăţământul în limba maghiară din Bucureşti fiind inclus în învăţământul de stat.
În anul 1909 parohia reformată număra în jur de șase mii de credincioși. În perioada interbelică aproximativ 35% din populația maghiară a Bucureștiului era de confesiune reformată.
În anii 1920 s-au înființat mai multe asociații sociale, profesionale și de cult, printre care se remarcă organizațiile inițiate și conduse de parohia reformată (Internatul de fete, Asociația Școala de duminică, Asociația Tinerilor Creștini, Asociația Femeilor).
Pe lângă Bucureşti deja în secolul al XIX-lea s-au creat mai multe eparhii reformate, cele mai mari fiind eparhiile din Ploieşti, Brăila, Piteşti şi Galaţi, dar existau comunităţi reformate şi în Moldova.
Recent Comments