Fikl plus Zece ani plini de artă contemporană

Galeria AnnArt din București celebrează zece ani de când s-a înființat, în mai 2011. Prezență constantă, prietenoasă și captivantă în calendarul cultural al acestor ani, galeria are la activ peste 80 de expoziții și lucrează cu peste 20 de artiști. Portofoliul său reunește atât artiști consacrați, nume de rezonanță precum Sorin Ilfoveanu și Ștefan Câlția sau Vladimir Șetran, cât și artiști tineri – între care Andreea Albani, Maia Oprea, Andrei Tudoran sau Constantin Rusu, alaturi de cei aflați deja în vârf de carieră, precum Francisc Chiuariu, Florica Prevenda, Dorin Crețu, Mircea Roman sau Gheorghe Fikl.

Galeria și-a invitat prietenii la o mică petrecere de gradină marți 18 mai, între 5pm și 9pm, când va vernisa totodată o nouă și mult-așteptată expoziție personală de pictură semnată Gheorghe Fikl.

Noua serie de lucrări ale artistului, numită Neon Heart, este un parcurs intens în imaginarul mereu surprinzător marca Fikl; expoziția, a treia personală Fikl la AnnArt, este curatoriată de Gabriela Massaci și reunește un număr de șapte lucrări de format mare, în ulei pe pânză – prezentate public în premieră.

Compozițiile seriei aduc în prim-plan ‘camera bună’ din casele țărănești, în care, de regulă, nu intră nimeni; rezistă într-o încremenire frumos-decorată, atemporală. Artistul însă le compune un moment dramatic, în care acestea se întâlnesc cu pericolul – fie el dezordinea și incongruența, fie uitarea sau moartea.  (…)  Interioarele sunt pictate minuțios și fără respiro, într-un soi de horror vacui, frisonat de o cromatică străină de repertoriul classic Fikl, cu rozuri și movuri și lame de verde fluo, descinse parcă din tuburile de neon ale unei săli de jocuri în care nu pare să mai câștige nimeni mai nimic, dar în care încă pulsează un sentiment al vitalității celor care nu se dau bătuți.  (Gabriela Massaci)

Recunoscut ca unul dintre artiștii de cotă spectaculoasă în Romania post-comunistă, Gheorghe Fikl, de interes pentru colecționari atât în țară cât și în străinătate, este un artist matur și apt să exploreze limitele temelor sale de interes, dincolo de succesul ce poate părea asigurat cu fiecare nouă apariție publică. Cu expoziții de răsunet atât în Timișoara natală, cât și la București sau Londra și New York, Fikl a expus inclusiv la Muzeul Național Ajuda din Lisabona, într-un spațiu care a prezentat artiști de talia lui Joan Miro sau Joana Vasconcelos. 

Cei zece ani ai galeriei AnnArt vor fi marcați și printr-o licitație aniversară realizată cu sprijinul Artmark, cu o selecție de lucrări care acoperă întreg portofoliul galeriei – joi 20 mai, de la ora 18.30, on-line și prin telefon, cu lucrările expuse deja în galeria Casei de licitații, la Palatul Cesianu- Racoviță în București.

Unul dintre artiştii contemporani cei mai impresionanţi prin ascensiunea de cotă şi interesul din partea colecţionarilor în România post-comunistă, Gheorghe Fikl a studiat la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca şi la Universitate de Arte Plastice a Universităţii de Vest din Timişoara natală. Încurajat de profesorul Romul Nuţiu, Fikl s-a format iniţial în zona de experiment, cu lucrări în tehnici mixte, obiecte-găsite, intervenţii de pictura si fotografie.  Acest exercitiu de tip dadaist l-a condus treptat catre o tehnica si o tematica aparte, care de atfel l-au si facut celebru, ca pictor al unui baroc de factura supra-realista, cu juxtapuneri stranii de animale si spatii incongruente si adesea destabilizatoare, şi care au devenit o marcă inconfundabilă a creaţiei sale. Temele predilecte includ solitudinea si tensiunea existentiala, in timp istoric si personal. A expus in galerii din Timisoara si Bucuresti, New York, Luxemburg si Londra, precum si la Muzeul National Ajuda în Portugalia – un spatiu care a prezentat artisti de talia lui Joan Miro sau Joana Vasconcelos.  Trăieşte şi lucrează la Timişoara şi Socolari.      

Expoziția Fikl; Neon Heart este deschisă pentru public, cu intrare liberă, în perioada – 18 mai – 3 iulie 2021, de luni până vineri, între orele 13 – 19 și în prima sâmbăta a lunii între orele 11 – 15.  Fondul de lucrări al expoziției este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.

Gheorghe Fikl (n. 1968, Timisoara)