Vernisaj: 13.05.2021, 18:00
Expoziție: 14.05 – 18.06.2021
 

Vă invităm cu drag la deschiderea expoziției Lumi minuscule. Proiecte de păpuși și decoruri de Botár Edit, joi, 13 mai, începând cu ora 18:00.

Teatrul de păpuși din Cluj a îndeplinit o funcție socială de seamă în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Spectacolele de păpuși ofereau copiilor reprezentarea întregii lumi, în toată bogăția ei, într-o epocă în care în România televiziunea avea emisie scurtă, de câteva ore pe zi, iar călătoriile internaționale reprezentau un adevărat privilegiu. 

Palocsay Kisó Kata, coorganizatoarea proiectului „Lumi minuscule”, mărturisește: „Spectacolele pe care le-am văzut la teatrul de păpuși în copilărie au definit cine sunt eu acum, fără să fi fost ostentativ didactice. Puteai să iubești sau să urăști păpușile lui Botár Edit pentru blândețea sau răutatea lor. Căci un copil prin lumile minuscule din jurul său îmblânzește lumea înspăimântător de mare și complicată.”

Teatrul organiza spectacole și pentru adulți, care uneori reacționa, cu instrumentele sale specifice, la atmosfera din ce în ce mai apăsătoare a epocii Ceaușescu. 

Artista Botár Edit (1930–2014) a realizat decorurile și păpușile pentru mai mult de 80 de spectacole, în perioada 1956–1985, când a fost scenografa acestui teatru. Proiectele pentru 50 dintre ele s-au păstrat în moștenirea artistei, acestea fiind atent inventariate și cercetate. 

Expoziția „Lumi minuscule” prezintă acest material valoros inedit, cu scopul de a aduce în fața copiilor și adulților universul vizual al păpușilor și al acelor ani în care au fost realizate.

Expoziția este structurată pe săli tematice, prezentând universul teatrului, pornind de la decoruri, trecând prin proiectele de păpuși grupate în funcție de caractere și emoții și ajungând la prezentarea integrală a proiectelor pentru câte un spectacol.

Botár Edit a reușit să creeze figuri expresive, pline de energie și caracterizate de un stil inconfundabil. Desenele sale nu ies din cadrul realist al ilustrațiilor de copii, însă sunt mereu proaspete și pline de caracter. Scenografa a reușit să obțină efecte maxime folosind mijloace minime, un exemplu în acest sens fiind „aurora boreală” prezentată și în expoziție, un efect magic obținut cu ajutorul unui borcan și al unei lanterne.

În cadrul expoziției va fi prezentat spectacolul „Acte în culori” regizat de Palocsay, având ca protagoniști cele șapte păpuși păstrate în colecție. Păpușile au fost restaurate în colaborare cu actorii Varga Hunor-József și Veres Orsolya, interpreții spectacolului. Datele de prezentare ale spectacolului vor fi stabilite ulterior în funcție de măsurile actuale în contextul pandemiei.

Respectând tradiția teatrului de păpuși, nu lăsăm vizitatorii să plece cu mâna goală. Hatházi Rebeka a realizat o serie de păpuși și haine de păpuși din hârtie, bazate pe proiectele lui Botár Edit, evocând o jucărie specifică acelei perioade. Acestea se pot lua gratuit.

Expoziția este completată cu materiale documentare oferite de Teatrul de Păpuși Puck și TVR – Emisiunea Maghiară, cărora le suntem recunoscători pentru parteneriat.

Galeria Quadro
str. Samuil Micu nr. 7

400014 Cluj, România