Asociația Culturală ARTAR, în colaborare cu Biblioteca Națională a României, vă invită în perioada 7 – 19 mai 2021 să vizitați expoziția de pictură, intitulată „Once Upon a Time”, a artistelor vizuale Adriana Badea și Iulia Șchiopu. Evenimentul este găzduit în Sala Pergament a Bibliotecii Naționale a României, Bulevardul Unirii nr.22, București.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 8 mai, ora 13. În deschidere vor lua cuvântul doamnele Carmen Mihaiu, director general al BNaR, și Roxana Barbulescu, critic de artă și curator al expoziției.

Evenimentul este organizat de către Asociația Culturală ARTAR.

Adriana Badea și Iulia Șchiopu sunt două artiste ale căror discursuri vizuale se înscriu pe o direcție comună, ceea ce demonstrează că alăturarea lucrărilor lor în această expoziție, ”Once Upon a Time”, nu poate fi decât una reușită.

Adriana Badea este o artistă pentru care actul creației reprezintă o descărcare a universului său interior, o exteriorizare a sinelui și o amprentare a acestuia pe suprafețele pânzelor sau ale lemnului. Prin intermediul lucrărilor sale din această expoziție, ea dorește să ne facă părtași la căutările și răspunsurile sale într-un mod rafinat, senzual, dar cu un mare impact vizual.

Privind în ansamblu lucrările salei, observăm câteva elemente vizuale recurente ale căror suporturi plastice corespund ideilor care au stat la baza conceperii acestui ciclu de compoziții. Acestea sunt firul roșu, fulgul, păsările, copacul, florile, linia orizontului. Ele transced realitatea și devin chei de descifrare ale compozițiilor, iar prezența feminină întărește ideea sinelui exteriorizat. Realizate într-o maniera picturală delicată, cu pensulații fine ce amintesc de minuțiozitatea realizării icoanelor, aceste elemente-cheie sunt discret introduse în compoziții.

La rândul său, Iulia Șchiopu este o artistă care și-a creat propriul vocabular plastic, inconfundabil, prin care redă, într-un mod original, atât păpușile-personaje, devenite deja o emblemă a artei sale, cât și spațiile în care acestea sunt plasate, unul plin de elemente-simbol sau de detalii pur decorative minuțios redate, ce măresc efectul plastic al compozițiilor și oferă o largă deschidere către un imaginar cu tente suprarealiste.

În această expoziție, Iulia schimbă, într-o oarecare măsură, repertoriul imagistic cu care ne-a obișnuit până acum. De data aceasta, ea este preocupată de redarea, pe de-o parte, a unor personaje reale pe care le-a îndrăgit dintotdeauna, precum Coco Chanel, Frida Kahlo sau Josephine Baker, iar pe de altă parte a unor personaje din filme, mai mult sau mai puțin recente, precum ”Amélie”, ”Gambitul Damei” sau ”Elisabeta”. Remarcabilă, în cazul acestora din urmă, este maniera în care a reușit să încripteze narațiunea filmelor în detalii incluse ingenios în compoziții.

Roxana Bărbulescu, critic de artă

Președinte al Asociației Culturale ARTAR

www.artar.ro

Program de vizitare: Luni – Joi: 9 – 20, Vineri: 9 – 18.

Accesul pe toată perioada expoziției, precum și participarea la vernisaj se vor face respectând măsurile pentru prevenirea contaminării cu SARS-CoV-2 (limitarea accesului fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, distanțarea de minimum 1,5m, accesul treptat si controlat, purtarea măștii pe toată perioada vizitei, etc) de aceea vă rugăm să ne semnalați și în mesaj privat dorința de a ne fi alături la evenimentul de deschidere.