PREZENTARE EXPOZIȚIE:
EXPOZIȚIA GLASS FISH, GLASS WORLD, a artistei MIRELA TRĂISTARU a fost expusa la Bienala de la Lyon, Franța în anul 2019, și la Muzeul Național al Literaturii Române în același an.
Concepută sub formă de instalație, expoziția-manifest „GLASS FISH, GLASS WORLD” aduce în atenția publicului o temă foarte actuală: degradarea mediului înconjurător și susține demersul prin care arta a devenit un instrument din ce în ce mai des folosit pentru a „sancționa” modul în care omenirea a abandonat datoria de a proteja și conserva habitatul.
Este important ca artiștii contemporani să propună demersuri care să se concentreze pe schimbarea unor comportamente și mentalități, pentru că arta deține propriile mijloace de comunicare.
„Este unul dintre puținele proiecte artistice din România care încearcă să sublini-
eze fragilitatea și limitarea lumii contemporane și care trage un semnal de alarmă asupra problemelor din mediul înconjurător. Expoziția pune în discuție relația dintre natură, societate și politică și încearcă să creeze o dezbatere despre rolul pe care îl poate juca demersul artistic în urzeala complexă a politicii, a științei și a societății.” – Daniel Sur
Expoziția are loc la Galeria Națională de Artă „FORMA” din Deva și poate fi vizitată în perioada 19 martie 2021 – 14 aprilie 2021 zilnic, în intervalul orar 10.00 – 18.00. Vernisajul expoziției: vineri, 19 martie 2021 la ora 18.00
PREZENTARE INSTALAȚIE:
O canotcă deasupra căreia atârnă de fire de plută, zeci de pești de sticlă, dând impresia că plutesc tăcuți.
Concepută de Mirela Trăistaru, instalația este una dintre puținele acțiuni din România în care se utilizează arta în folosul ecologiei și care își dorește să atragă atenția subtil dar și puternic, asupra unei probleme tot mai acute și actuale – protecția faunei. Dacă nu avem grijă de mediu, vom ajunge să mai vedem doar peștii de sticlă
Patriotismul poate fi interpretat, până la urmă, ca fiind grija pentru patrimoniu. Moștenirea ne face ceea ce suntem, ea ne dă acel sentiment de mândrie și de siguranță fără de care rămânem neterminați din punct de vedere identitar. Privită prin această prismă, arta și ecologia nu numai că se înrudesc, dar, cine știe, poate chiar se vor putea salva. Împreună.
La nivel internațional, arta este folosită din ce în ce mai des pentru a trage semnale de alarmă asupra problemelor din mediul înconjurător. Artiștii din toată lumea au criticat modul în care omenirea și-a abandonat datoria de a conserva Pământul. Mai mult, artiștii au subliniat fragilitatea și limitarea mediului și a naturii. Ba chiar, au reușit să evidențieze că există o legătură cauzală între dezinteresul față de Pământ și inegalitate socială sau nedreptate.
Crude Awakening este o instalație realizată în 2007 de Dan Das Mann și Karen Cusolito la Burning Man; Wheatfield – a Confrontation – artista Agnes Denes a plantat, în 1982, aproape un hectar cu grâu în Manhattan, chiar la două străzi de Wall Street și de World Trade Center, iar în zare se vedea Statuia Libertății; Spiral Jetty – face parte din mișcarea artistică postmodernistă land art și a fost creată de Robert Smithson în 1970. Acesta a îmbinat piatra cu pământul și cu algele, astfel încât să formeze un drum lung în formă de spirală în relief deasupra lacului Great Salt, în nordul statului Utah din Statele Unite; Agricultural Compositions – lucrarea prin care artistul Jean Paul Ganem a transformat un câmp plin de gunoaie, împânzit de țevi de la o instalație de gaz din apropiere într-o compoziție de forme și culori care pot fi admirate cel mai bine din aer; Surrounded Islands – reprezintă una dintre cele mai mari instalații, semnată de Christo și Jeanne-Claude. Cuplul de artiști a creat așternuturi din plastic roz cu care au înconjurat 11 insule mici din zona Miami; Clemson Clay Nest – un cuib pe o scară largă, pentru construcția căruia au fost folosite 80 de tone de bușteni de pini și de bambus. Lucrarea a fost realizată în 2005, în grădina botanică a Universității Clemson, din Carolina de Sud, de către artistul Nils-Udo.
fragment – Daniel Sur
galerie foto de la vernisaj
Video de la Vernisaj
https://www.facebook.com/mirela.traistaru/videos/10221957024333049
Recent Comments